Надрукувати
Перегляди: 553

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (20 – 27 березня 2023 року).

Бюджет

Станом на 23 березня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 552,3 млн грн, що становить 20,9% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 41,3 млн грн або «-» 7%.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилася на 15,2 млн грн (або на 2,8%).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 23,2 млн грн, що становить 21,9% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 112,8 млн грн, що становить 97,9% до плану на січень-березень, до спеціального фонду – 0,7 млн грн (83,1%).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом березня надійшло:

З початку року надходження склали:

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 7 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що складає 166,7% від планового завдання на січень–березень.

Освіта

Для учнів 8–11 класів дев’яти шкіл у рамках заходу «Професійна орієнтація молоді» організували зустріч із представниками військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» та Сумського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою убезпечення дітей від небезпек сьогодення, інспекторами Сумського районного управління ГУ ДСНС України у Сумській області провели серію пізнавальних заходів для учасників освітнього процесу закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

Облаштовано «класи безпеки» у дев’яти закладах загальної середньої освіти. Завершувалася робота у 31.

Тривали роботи з облаштування найпростіших укриттів. Розроблена проєктно-кошторисна документація та отримані позитивні експертні звіти щодо розгляду проєктної документації на будівництво та наданий пакет документів на отримання дозволу на початок робіт по шести закладах дошкільної та одному загальної середньої освіти. Отримано дозвіл на початок робіт та розпочаті роботи по чотирьох закладах загальної середньої освіти.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели марафон цифрової грамотності, школу педагогічної майстерності, методичні семінари з питань підготовки до НМТ–2023 для вчителів математики та вчителів української мови, педагогічний інтенсив «Реалізуємо НУШ разом», майстерню педагогічних інновацій «Сучасний урок в НУШ: як зробити освітній процес практико-орієнтованим», хібукі-терапію «Знайомство з Хібукі».

У СумДПУ імені А. С. Макаренка відбувся «круглий стіл» «Сучасні погляди щодо надання корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти». Участь у заході взяли фахівці вишу, спеціалісти управління освіти і науки, представники закладів освіти громади, Центру професійного розвитку педагогічних працівників та КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1». Обговорювалися актуальні питання щодо організації корекційно-розвиткового процесу дітей з особливими освітніми потребами дошкільного та шкільного віку, змісту освітньої програми спеціальності 016 Спеціальна освіта (Логопедія).

Соціальний захист

На належному рівні в умовах воєнного стану здійснювалося приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися всі заходи зі своєчасної підготовки документів для призначення та виплати державних та місцевих соціальних гарантій. Приймання громадян здійснювалося в Громадській приймальні департаменту, на робочому місці департаменту в управлінні «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми», максимально проводилася роз’яснювальна робота та здійснювалася комунікація з мешканцями за телефонами та різними месенджерами.

Протягом звітного періоду надано 4304 послуги щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Звернулися за оформлення довідки про взяття на облік 176 внутрішньо переміщених осіб.

Прийнято від 60 осіб 103 заявки на забезпечення 236 технічними та іншими засобами реабілітації. Документи по цих зверненнях цифровані та сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Підготовлено клопотання та пакети документів для отримання путівки до інтернатного закладу на трьох осіб

Протягом тижня зареєстрували 18 випадків домашнього насильства відносно 18 осіб (щодо двох насильство відбувається вже неодноразово). Кривдникам винесені приписи із забороною контактувати із постраждалими. Працівниками мобільної бригади здійснено 10 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Проведено засідання дорадчих органів:

Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати 762 студентам, яким призначено соціальну стипендію за березень на суму 1566,5 тис. грн.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1725 громадянам надано 3005 соціальних послуг. Уперше взято на обслуговування 12 осіб. Організовано та проведено заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я», на факультетах «Університету третього віку». У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, також виготовлено 26 оберегів і браслети, 48 окопних свічок та 12 килимків. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалося 32 людей, ще четверо звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. За сприяння установи для 30 бездомних осіб проведено два благодійні обіди, 30 осіб були додатково забезпечені харчовими продуктами, 10 – отримали речі. Здійснено вихід соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб у районі вул. Холодноярська, вул. Староріченська, просп. Свободи, під час якого виявлено безхатька, котрий згодом звернувся за послугами Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 332 послуги з соціальної адаптації, юридичні консультації, медичні та реабілітаційні послуги. Відбулися заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Для захисників України та членів їх сімей організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 24 березня перебували на обліку, становила 2395 осіб, з яких 905 осіб (38%) отримувала допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 618 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 466.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 71 людини.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 96 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 24 березня налічувала 405 одиниць: для робітників – 218, службовців – 145, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 42.