Надрукувати
Перегляди: 720

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (27 березня – 3 квітня 2023 року).

Бюджет

Станом на 30 березня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 596,4 млн грн, що становить 22,6% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 45 млн грн або «-» 7%, переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 30,9 млн грн (або на 5,5%). Переважно внаслідок акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, плати за землю і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 30,2 млн грн, що становить 28,5% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 112,8 млн грн, що становить 97,9% до плану на січень-березень, до спеціального фонду – 0,7 млн грн (83,1%).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом березня надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

Відбулася нарада з керівниками закладів загальної середньої освіти з питань закінчення 2022/2023 навчального року, зарахування учнів до 1-го класу, проведення основної сесії ЗНО/НМТ–2023, підготовки закладів освіти до атестації педагогічних працівників у 2023 році, стану профілактичної роботи щодо запобігання дитячому травматизму, облаштування класів безпеки; із завідувачами закладів дошкільної освіти – щодо облаштування куточків безпеки, режиму роботи закладів освіти, стану медичного обслуговування; із заступниками директорів з виховної роботи – з питань співпраці закладів освіти із правоохоронними органами, стану роботи закладів освіти щодо запобігання правопорушень та злочинності серед здобувачів освіти, стану травматизму серед здобувачів освіти.

Спеціалісти управління освіти і науки та керівники закладів освіти взяли участь в онлайн-зустрічі з управлінням Державної служби якості освіти у Сумській області.

Відбулася онлайн-нарада з Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти з питань реєстрації на НМТ–2023.

Управління освіти і науки та директори закладів загальної середньої та позашкільної освіти стали учасниками VI Форуму директорів Сумської області «Освіта. Рік незламності. Крокуємо до Перемоги».

Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у закладах загальної середньої освіти створені комісії, якими проведено моніторинг щодо наявності в навчальних кабінетах, музеях, бібліотеках експозицій, символів, що містять ознаки радянського чи колоніального минулого. Вилучені експонати, літературу, портрети російських письменників, науковців, музикантів, спортсменів, репродукції картин російських художників. У закладах освіти проведено ряд акцій зі збору макулатури: «Російську літературу на макулатуру», «Звільни бібліотеку від російської книги».

У 2022/2023 навчальному році закінчують початкову школу 3077 учнів, основну школу закінчують 2783 учні, старшу школу закінчують 1295 учнів. Претендують на отримання свідоцтва з відзнакою 149 дев’ятикласників. Претендують на отримання золотої та срібної медалі 81 одинадцятикласник, із них: золотої медалі – 56, срібної медалі – 25.

Учениця ССШ № 9 Карина СОЛОЩЕНКО стала переможцем Національного фіналу «GENIUS Olympiad Ukraine» 2023 року та виборола право представляти Сумську область на Глобальному фіналі GENIUS Olympiad, що відбудеться в м. Рочестер, США.

ЗДО № 12 отримав ІІ місце в обласному конкурсі на кращий Інтернет-сайт закладу дошкільної освіти.

Завершувалися роботи з облаштування «класів безпеки» у 29 закладах загальної середньої освіти.

У закладах освіти тривав загальноміський місячник з благоустрою.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели марафон цифрової грамотності, школу педагогічної майстерності, методичні семінари з питань підготовки до НМТ–2023 для вчителів математики та вчителів української мови, педагогічний інтенсив «Реалізуємо НУШ разом», майстерню педагогічних інновацій «Сучасний урок в НУШ: як зробити освітній процес практико-орієнтованим», хібукі-терапію «Знайомство з Хібукі».

Соціальний захист

Протягом звітного періоду надано 3946 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Звернулися за оформлення довідки про взяття на облік 136 внутрішньо переміщених осіб.

Прийнято від 69 осіб 92 заявки на забезпечення 261 технічним та іншим засобами реабілітації. Документи по цих зверненнях цифровані та сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Підготовлено клопотання та пакети документів для отримання путівки до інтернатного закладу на двох осіб.

Протягом тижня зареєстрували 15 випадків домашнього насильства (щодо трьох осіб насильство відбувається вже неодноразово). Кривдникам винесені приписи із забороною контактувати із постраждалими. Працівниками мобільної бригади здійснено дев’ять виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Організовано проведення засідання робочої групи з питань планування розвитку системи соціального захисту та соціального обслуговування населення у Сумській міській територіальній громаді. У діалоговій формі були оговорені питання формування спільних цілей та підходів щодо планування впровадження нових соціальних послуг та удосконалення існуючих із застосуванням експертних рекомендацій представників ВГО «Ліга соціальних працівників».

Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії (1595 осіб) погашено заборгованість за грудень 2022 року по виплаті щомісячної компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування (530,4 тис. грн).

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1772 громадянам надано 3023 соціальних послуг. Уперше взято на обслуговування 10 осіб. Організовано та проведено заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, оберегів і браслетів, окопних свічок і килимків. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалося 35 людей, ще троє звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. За сприяння установи для 34 бездомних осіб проведено три благодійні обіди, 33 особи були додатково забезпечені харчовими продуктами, дев’ять – отримали речі. Здійснено вихід соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб у районі вул. 2-га Харківська, вул. Шістдесятників, просп. Свободи, під час якого виявлено безхатька, яколму запропоновано скористатися послугами Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 378 послуг з соціальної адаптації, юридичні консультації, медичні та реабілітаційні послуги. Відбулися чотири заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Для захисників України та членів їх сімей організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 31 березня перебували на обліку, становила 2353 особи, з яких 889 осіб (38%) отримувала допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 665 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 498.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 71 людини.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 96 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 24 березня налічувала 429 одиниць: для робітників – 220, службовців – 156, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 53.