003.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (3 – 10 квітня 2023 року).

Бюджет

Станом на 1 квітня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 626,1 млн грн, що становить 23,7% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становила 34,5 млн грн або «-» 5,2%, переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 37,7 млн грн (або на 6,4%). Переважно коштом акцизного податку місцевих податків та зборів, плати за надання адміністративних послуг і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 31,9 млн грн, що становить 30,1% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 112,8 млн грн, що становить 97,9% до плану на січень – березень, до спеціального фонду – 0,7 млн грн (83,1%).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом березня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 7,3 млн грн, що становить 148,9% від планового завдання на березень;
  • від відчуження комунального майна – 48 тис. грн, що складає 53,3% від планового завдання на березень;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 0,7 тис. грн, що становить 100% від планового завдання на березень 2023 року;
  • плати за землю – 14,1 млн грн, що становить 180,4% від планового завдання на березень (земельного податку – 5,2 млн грн або 142,2% від плану на поточний місяць; орендної плати – 8,9 млн грн або 213,9% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 999,2 тис. грн, що у 29,4 раза перевищує планове завдання на березень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту – 0,3 тис. грн, що становить 100% від планового завдання на місяць.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 21,5 млн грн, що становить 35,9% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 155,6 тис. грн, що складає 15,6% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 0,7 тис. грн, що становить 4,47% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 41,8 млн грн, що становить 178,1% від планового завдання на січень – березень (земельного податку – 14,8 млн грн або 134,1% від плану на січень – березень;орендної плати – 27 млн грн або 217,1% від плану на січень – березень);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,7 млн грн, що в 16,2 раза перевищує планове завдання за січень – березень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту – 7 тис. грн, що становить 166,7% від планового завдання на січень – березень.

Освіта

У 85 закладах освіти Сумської міської територіальної громади провели заходи з просвіти учасників освітнього процесу щодо питань мінної небезпеки і вибухонебезпечних предметів, дій у разі виявлення таких предметів та надзвичайної ситуації. До участі в заходах були залучені представники Сумського районного управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області, Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Учениця ЗЗСО № 10 Катерина ПОНОМАРЧУК посіла III місце у Всеукраїнському конкурсі екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу» з тематичною екскурсією «Випускники та батьки учнів нашого закладу – Захисники України!».

Тривало облаштування «класів безпеки» у 21 закладі загальної середньої освіти.

У п’яти школах і двох дитсадках далі виконували ремонти підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття.

У закладах освіти продовжувалися роботи з благоустрою.

Відбулося засідання атестаційної комісії ІІ рівня управління освіти і науки. Проатестовано чотири керівники, 224 педагогічних працівники закладів загальної середньої та позашкільної освіти, 51 педагогічний працівник закладів дошкільної освіти. За підсумками атестації кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» присвоєно 48 педагогічним працівникам закладів загальної середньої та позашкільної освіти, 13 педагогам закладів дошкільної освіти, підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» 161 педагогу шкіл і 36 педагогу дошкілля. Присвоєно педагогічне звання «учитель-методист», «вихователь-методист», «керівник гуртка-методист», «старший учитель» 24 педагогам, підтверджено 127 педагогам.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели марафон цифрової грамотності, школу педагогічної майстерності, методичні семінари з питань підготовки до НМТ–2023 для вчителів математики та вчителів української мови, педагогічний інтенсив «Реалізуємо НУШ разом», майстерню педагогічних інновацій «Сучасний урок в НУШ: як зробити освітній процес практико-орієнтованим», хібукі-терапію «Знайомство з Хібукі».

Соціальний захист
Протягом звітного періоду надано 4508 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Звернулися за оформлення довідки про взяття на облік 173 внутрішньо переміщені особи. Одну людину, яка прибула з Хотінської громади, було влаштовано до гуртожитку на безоплатній основі.

Протягом тижня зареєстрували 19 випадків домашнього насильства стосовно 19 осіб (усі вперше). Кривдникам винесені приписи із забороною контактувати із постраждалими. Працівниками мобільної бригади здійснено дев’ять виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

У повному обсязі забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за квітень поточного року 13084 жителям громади на суму 30 млн гривень.
Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та II категорії, 1586 осіб, перераховано щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення харчовими продуктами за квітень на суму 545,3 тис. грн.

На виконання програми Сумської міської територіальної громади «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» восьми захисникам України, які отримали поранення, надано матеріальну допомогу в розмірі 10465 грн (п’ять прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність).

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1658 громадянам надано 2766 соціальних послуг. Уперше взято на обслуговування 13 осіб. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, оберегів і браслетів, окопних свічок і килимків, «бомбочок» для швидкого розпалювання. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалося 31 людина, ще троє звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. За сприяння установи для 30 бездомних осіб проведено два благодійні обіди, 27 осіб були додатково забезпечені харчовими продуктами, вісім – отримали речі. Здійснено вихід соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб у районі вул. Засумська та Центрального ринку, під час якого виявлено двох безхатьків, яким запропоновано скористатися послугами Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 341 послугу з соціальної адаптації, юридичні консультації, медичні та реабілітаційні послуги. Проведено п’ять заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Для захисників України та членів їх сімей організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкін та Театрі юного глядача.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 7 квітня перебували на обліку, становила 2204 особи, з яких 889 осіб (38%) отримувала допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 794 особи, з них зареєстрованих безробітних – 604.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 75 людей.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 109 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 7 квітня налічувала 441 одиницю: для робітників – 227, службовців – 168, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 46.