007.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (1–8 травня 2023 року).

Бюджет

Станом на 4 травня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 869,4 млн грн, що становить 32,9% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становила 40,1 млн грн або «-» 4,4%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 104,1 млн грн (або на 13,6%) переважно через податок на доходи фізичних осіб, акцизний податок, місцеві податки та збори, плату за надання адміністративних послуг і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень–грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 39,1 млн грн, що становить 37% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 174,4 млн грн, до спеціального – 0,7 млн грн, грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди».

Плата за землю та комунальне майно

Протягом травня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 132 тис. грн, що становить 2,7% від планового завдання на травень;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 1,3 тис. грн, що становить 100% від планового завдання на травень;
  • плати за землю – 2,1 млн грн, що становить 26,2% від планового завдання на травень (земельного податку – 184,2 тис. грн або 5% від плану на поточний місяць; орендної плати – 1,9 млн грн або 44,6% від плану на поточний місяць).

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 29,2 млн грн, що становить 48,8% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 455,6 тис. грн, що складає 45,6% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 8,7 тис. грн, що становить 58% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 62,3 млн грн, що становить 158,4% від планового завдання на січень – травень (земельного податку – 19,7 млн грн або 106,5% від плану на січень – травень; орендної плати – 42,7 млн грн або 204,2% від плану на січень – травень (коштом погашення заборгованості за попередні періоди));
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 2,1 млн грн, що в 12,3 раза перевищує планове завдання за січень – травень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту – 11,6 тис. грн, що становить 62,4% від планового завдання на січень – травень.

Крім того надійшло 544,9 тис. грн коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності (планові розрахунки не встановлені).

 Освіта

Тривало приймання документів для зарахування дітей до 1-х класів закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ.

Відбулося засідання координаційної ради з питань модернізації мережі закладів загальної середньої освіти громади, на якому опрацьовувалися пропозиції та зауваження від громадськості до проєкту Перспективного плану щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської ТГ.

Учитель предмета «Основи здоров'я» школи № 24 Тетяна ГУСТЄЙ посіла II місце та отримала звання лауреата у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2023».

Відбулася робоча зустріч Сумського районного управління ГУ ДСНС України у Сумській області з директорами шкіл № 7, № 9, № 12 з питання впровадження проєкту ДЮРП.

Відбувся Всеукраїнський логопедичний фестиваль «Логофест – 2023», організований СумДПУ ім. А. С. Макаренка (кафедра логопедії) та управлінням освіти і науки.

Тривала робота з облаштування «класів безпеки».

У чотирьох школах і двох дитсадках продовжувалися роботи з капремонту частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття.

Спеціалісти управління проведено внутрішній аудит системи енергетичного менеджменту у закладах загальної середньої освіти № 3, № 13, № 25, № 30 та дошкільної № 9, № 28, № 39, № 40.

Заклади освіти розпочали підготовку до нового опалювального періоду 2023 –2024 року. Розроблено та погоджено з теплопостачальними організаціями графіки підготовки системи опалення до нового опалювального сезону.

Соціальний захист

Протягом звітного періоду надано 3980 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Звернулася за оформлення довідки про взяття на облік 100 внутрішньо переміщених осіб. Родину переселенців з с. Кіндратівка Сумського району влаштували до гуртожитку Державного професійно-технічного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг».

Протягом тижня зареєстровано випадки домашнього насильства відносно 14 осіб. Кривдникам винесені приписи із забороною контактувати із постраждалими. Працівниками мобільної бригади здійснено 14 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.
У повному обсязі забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за травень поточного року 13078 мешканцям громади на 29,2 млн грн.
Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та II категорії (1573 особи) перераховано щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення харчовими продуктами  за травень (527 тис. грн), а також розпочато виплату цій категорії громадян щорічної допомоги на оздоровлення за 2023 рік: кошти перераховано 166 особам (44,2 тис. грн).

На виконання програми соціального спрямування «Милосердя» мешканцю громади, житло якого було пошкоджене внаслідок війни (збройної агресії) російської федерації проти України, виплачено матеріальну допомогу для відшкодування витрат за його самостійне відновлення (56,5 тис. грн).

Організовано та проведено засідання комісії з питань надання деяким категоріям громадян окремих видів матеріальної допомоги, під час якого розглянуто 113 звернень мешканців громади, які потребують допомоги на лікування чи вирішення складних життєвих обставин (одноголосно прийнято рішення надати допомогу всім заявникам на загальну суму 426,3 тис. грн).

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1667 громадянам надала 2809 соціальних послуг. Уперше взято на обслуговування 15 осіб. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, подушок, оберегів і браслетів, окопних свічок і килимків.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 27 людей, ще один безхатько звернувся до пункту обігріву та залишився на ніч. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. За сприяння установи для 22 безхатьків проведено благодійний обід, 19 – забезпечено харчами, вісім – отримали речі. Здійснено вихід соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб у районі просп. Шевченка, вул. Привокзальна та Залізничного вокзалу, під час якого розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 409 послуг із соціальної адаптації по 258 зверненням Захисників України та членів їхніх сімей. Проведено п’ять заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна та Театрі юного глядача.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 5 травня перебували на обліку, становила 1967 осіб, з яких 755 осіб (38%) отримувала допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1087 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 838.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 89 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 123 особи з-поміж зареєстрованих безробітних. На виконання громадських робіт направили 26 осіб.

Актуальна база вакансій станом на 5 травня налічувала 475 одиниць: для робітників – 245, службовців – 181, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 49.