Надрукувати
Перегляди: 529

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (8–15 травня 2023 року).

Бюджет

Станом на 11 травня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 915,8 млн грн, що становить 34,7% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становила 41,5 млн грн або «-» 4,3%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 115,3 млн грн (або на 14,4%) переважно через податок на доходи фізичних осіб, акцизний податок, місцеві податки та збори, плату за надання адміністративних послуг і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 40 млн грн, що становить 37,7% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 174,5 млн грн, до спеціального – 0,7 млн грн, грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди».

Плата за землю та комунальне майно

Протягом травня надійшло:

З початку року надходження склали:

Крім того, надійшло 544,9 тис. грн коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності (планові розрахунки не передбачалися).

Освіта

На базі Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели тематичний тиждень «Освітні втрати: підходи до вимірювання та компенсації», під час якого висвітлено причини й наслідки освітніх втрат, визначено потенційні заходи, що можуть послабити негативні тенденції в освіті, зокрема на рівні загальної середньої освіти.

Спеціаліст управління освіти і науки та КУ «Інклюзивно-ресурсного центру № 1» здійснили моніторинг забезпечення організації інклюзивного навчання учнів та надання психолого-педагогічної та корекційно-розвиткові допомоги дітям з особливими освітніми потребами в школах № 2, № 5, № 9, № 20, № 27.

У закладах освіти тривала підготовка до нового опалювального періоду 2023–2024 року.

Соціальний захист

Протягом звітного періоду надано 3101 послугу щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Звернулося за оформлення довідки про взяття на облік 95 внутрішньо переміщених осіб. Родину переселенців з с. Кіндратівка Сумського району влаштували до гуртожитку Державного професійно-технічного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг».

Протягом тижня зареєстровано випадки домашнього насильства щодо 12 осіб (щодо однієї – втретє з початку року). Кривдникам винесені приписи із забороною контактувати із постраждалими. Працівниками мобільної бригади здійснено 12 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Виконувалися програми «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей».

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1741 громадянину надано 2900 соціальних послуг. Уперше взято на обслуговування 15 осіб. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, подушок, оберегів і патріотичних лелек, окопних свічок і килимків. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами. Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 25 людей, ще двоє безхатьків звернулися до пункту обігріву та залишилися на ніч. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. За сприяння установи для 22 безхатьків проведено благодійний обід і додатково їх забезпечено харчовими продуктами, дев’ять – отримали речі. Здійснено вихід соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі просп. Перемоги, під час якого розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 393 послуги з соціальної адаптації. Проведено сім заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна та Театрі юного глядача.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 12 травня перебували на обліку, становила 1958 осіб, з яких 728 осіб (38%) отримували допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1137 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 874.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 89 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 128 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних. На виконання громадських робіт направили 26 осіб.

Актуальна база вакансій станом на 5 травня налічувала 483 одиниць: для робітників – 247, службовців – 176, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 60.