006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (3–10 липня 2023 року).

Бюджет

Станом на 1 липня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,3 млрд грн, що становить 49,2% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила на означену дату 21,1 млн грн або «-» 1,6%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 127,8 млн грн (або на 10,9%) переважно через податок на доходи фізичних осіб, акцизний податок, місцеві податки та збори, плату за надання адміністративних послуг і надходження орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року та січень – березень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 66,3 млн грн, що становить 62,3% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 301,8 млн грн, до спеціального – 4,1 млн грн, грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» та реалізацію грантового проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики» ЦЕНТУМ).

Плата за землю та комунальне майно

З початку липня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 2 млн грн, що становить 40% від планового завдання на липень;

Протягом червня надійшло:

  • плати за землю – 6,3 млн грн, що становить 77,3% від планового завдання на червень (земельного податку – 2 млн грн або 53,9% від плану на поточний місяць; орендної плати – 4,3 млн грн або 97,2% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 729,8 тис. грн, що в 21,5 разів перевищує планове завдання на червень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту надійшло 2 тис. грн, що в 6,7 раза перевищує планове завдання на червень;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності, – 162,5 тис. грн.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 47,9 млн грн, що становить 79,8% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 1,3 млн грн, що складає 127,5% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 10,7 тис. грн, що становить 71,3% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 79,3 млн грн, що становить 166,9% від планового завдання на січень – червень (земельного податку – 24,6 млн грн або 110,9% від плану на січень – червень; орендної плати – 54,7 млн грн або 216,2% від плану на січень – червень (коштом погашення заборгованості за попередні періоди);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 3,7 млн грн, що в 18,1 разів перевищує планове завдання за січень – червень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту – 13,6 тис. грн, що становить 71,9% від планового завдання на січень – червень;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності з початку року надійшло 1,6 млн грн, що майже в 3 рази перевищує планові розрахунки на січень – червень.

Освіта

Відбулася онлайн-нарада з керівниками закладів освіти щодо організації чергування та забезпечення цілодобового доступу до укриттів жителів громади.

З метою належної підготовки до роботи та організації харчування у новому навчальному році заклади дошкільної освіти розробили чотиритижневе меню на осінній період 2023 року для подальшого узгодження з Сумським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» надали 111 консультацій батькам чи іншим законним представникам. У рамках реалізації проєкту «Підтримай дитину в умовах війни» залучені фахівці провели 77 корекційно-розвиткових занять з дітьми.

У закладах освіти тривала підготовка до нового опалювального сезону. Наразі 19 із них виконали всі заходи та очікують на отримання актів готовності. Три школи та один дитсадок вже мають такий документ.

Соціальний захист

Протягом звітного періоду надано 4315 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

За оформлення довідки про взяття на облік звернулися 194 внутрішньо переміщені особи, які прибули з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації (оточенні).

Протягом тижня зареєстровано випадки домашнього насильства щодо 11 людей. Постраждалим надано допомогу відповідно до проведеної оцінки потреб, кривдникам винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими особами. Працівниками мобільної бригади здійснено 16 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

У повному обсязі забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за липень поточного року 12096 мешканцям громади на загальну суму 25,4 млн грн.

На виконання програми соціального спрямування «Милосердя» комунальному підприємству «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян на суму 0,9 млн грн.

Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та II категорії, 1566 осіб, перераховано щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення харчовими продуктами за липень на суму 533 тис. грн. Також, 677 «чорнобильцям» виплачено щорічну допомогу на оздоровлення на загальну суму 92,3 тис. грн.

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 5053 соціальні послуги. Уперше взято на обслуговування 10 людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, спідньої білизни, шкарпеток, подушок, оберегів, килимків. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 23 людини, з яких три безхатьки вперше звернулися до установи та отримали відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок. За сприяння установи проведено благодійний обід для 23 осіб, дев’ять безхатьків отримали речі. Здійснено вихід соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Петропавлівська, вул. Г. Кондратьєва, під час якого розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавалися послуги з соціальної адаптації, медичні та реабілітаційні, юридичні консультації. Проведено заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистав у Театрі юного глядача.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 7 липня  перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1883 особи (1023 сумчан), з яких 775 особи (521 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1546 людей, з них зареєстрованих безробітних – 1190.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 115 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 300 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 128 осіб). На виконання громадських робіт направили 30 осіб.

Актуальна база вакансій станом на 7 липня налічувала 669 одиниць: для робітників – 344, службовців – 250, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 75.