001.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (15 – 22 січня 2024 року).

Бюджет

Станом на 18 січня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 102,8 млн грн, що становить 49,7%  на січень за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 14 млн грн або «—» 12%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 5,8 млн грн (або на 5,9%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 2,1 млн грн, що становить 23,3 % до плану на поточний місяць за розписом.
Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 40 млн грн (освітня субвенція), що становить 100% до плану на січень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

У січні надійшло:

  • плати за землю – 1,5 млн грн, що становить 17,1% від планового завдання на місяць (земельного податку – 481,2 тис. грн або 14,9% від плану на поточний місяць, орендної плати – 1 млн грн або 18,4 % від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 49,6 тис. грн, що складає 99,2% від плану на січень.
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) надійшло 0,4 тис. грн.

 З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 8,5 млн грн, що складає 84,86% від планового завдання на січень та 7,6% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 0,9 тис. грн, що складає 33,33 % від планового завдання на січень та 2,78 % від планового завдання на рік.

Освіта

Тривали ремонтні роботи у підвальних приміщеннях початковій школі № 32, садочках № 1, № 16, № 30, № 33, таборі «Суми».

Підписано акти та рекомендовано до використання після завершення ремонтних робіт 12 найпростіших укриттів. Також, рекомендовано до використання за умови виконання рекомендацій ДСНС та додано до книги обліку найпростіших укриттів Сумської МТГ двох приміщень.

Тривав І (шкільний) етап змагань «Спортивні шкільні ліги Сумщини», які проводяться у рамках загальнонаціонального проєкту з фізичного виховання школярів «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Проведено І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів МАН, визначено 24 переможці, які будуть презентувати громаду на ІІ (обласному) етапі.

Стартував обласний етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. Олімпіадну естафету розпочали знавці історії з 25 територіальних громад.За результатами виконаних завдань олімпіади з історії І місце посів учень 11 класу школи №7 Дмитро БОГДАН.

За результатами моніторингу стану захворюваності на ГРВІ у закладах дошкільної освіти хворіло 263 дитини, що складало 3,2 % від загальної кількості.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели 12 майстерок для педагогічних працівників в рамках учительських сесій та групове консультування учасників І туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2024».

Фахівці Інклюзивно-ресурсного центру № 1 взяли участь в шести засіданнях команди психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти Сумської МТГ.

Соціальний захист

Опрацьовано 3705 звернень щодо надання гуманітарної та матеріальної допомоги.

Протягом звітного періоду надано 4398 послуг соціального характеру щодо оформлення документів для призначення та виплати різних видів державної та місцевих допомог, а також з питання отримання гуманітарної допомоги.
Проведено два виїзні прийоми в «мобільних соціальних центрах», під час яких надано консультації та/або прийнято пакети документів у шести мешканців громади.

Прийнято 73 внутрішньо переміщених особи, які прибули до сумської громади з районів проведення бойових дій, з питань їх соціального захисту, зокрема 66 осіб звернулись до департаменту для оформлення довідки про взяття на облік, сімом надали заяви про зняття їх з обліку в сумській громаді. В тому числі оформлено як внутрішньо переміщених осіб 52 мешканці з прикордонних районів Сумської області, протягом звітного періоду взято на облік сім внутрішньо переміщених осіб з Білопільської громади, 43 – з Краснопільської громади, дві - з Юнаківської громади.

Працівники структурних підрозділів міської ради продовжували нічні чергування на збірному пункті евакуації для здійснення збору й реєстрації населення, яке перетинає державний кордон через пункт пропуску с. Покровка.

Протягом звітного періоду зареєстровано 39 осіб.

Тривала робота із членами сімей загиблих Захисників України – працівники департаменту сприяли їм у встановленні відповідного статусу, який надалі надасть право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Відбулося 18 випадків домашнього насильства, з них відносно двох осіб домашнє насильство вчиняється повторно. Інформацію про випадки насильства спрямовано до мобільної бригади, яка діє при Сумському міському центрі соціальних служб, та працівники якої здійснили 19 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації із соціальних послуг, взято на облік вісім сімей, в яких відбулися випадки домашнього насильства, четверо осіб звернулися до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. Родина, щодо якої вчинялось домашнє насильство, влаштована на тимчасове проживання в Центр матері та дитини.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1662 громадянам надано 2889 соціальних послуг, вперше на обслуговування взято шість осіб, із 117 особами з інвалідністю та 80 особами похилого віку на базі відділень денного перебування «Калина», «Злагода» та «Спільнота» проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено 12 занять для 117 відвідувачів. Загалом протягом звітного періоду терцентром організовано та проведено 16 заходів культурно-виховного спрямування, якими охоплено 190 осіб, та п’ять майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, в яких взяли участь 80 відвідувачів денних відділень.

В Будинку нічного перебування 24 бездомні особи щодня користувалися послугою ночівлі, також вісім осіб скористались пунктом обігріву, залишившись на ночівлю, для 15 осіб проведено дев’ять заходів із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, для 20 бездомних психолог провів три групових профілактичних та психокорекційних бесіди. За сприяння установи для 24 осіб проведено благодійний обід та додатково забезпечено продуктовими наборами, дев’ять осіб отримали речі, бувші у вжитку, здійснено два виходи соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб, піл час яких розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування, бездомних осіб не виявлено.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 473 послуги соціальної адаптації по 206 зверненням Захисників України та членів їх сімей – послуги отримали 63 учасники бойових дій та 112 членів сімей Захисників, в тому числі 25 осіб звернулися до установи вперше; 14 осіб отримали юридичні консультації.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 19 січня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1642 людей (912 сумчан), з яких 651 робітник (444 сумчан) отримував допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 131 людину з них зареєстрованих безробітних – 90.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 33 особи.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 225 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 101 особа).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено 11 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 19 січня налічувала 665 одиниць: для службовців – 374, робітників – 247, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 44.