Надрукувати
Перегляди: 368

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (22 – 29 січня 2024 року).

Бюджет

Станом на 25 січня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 150,4 млн грн, що становить 69,6% на січень за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 18,6 млн грн або «—» 11%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 12,5 млн грн (або на 9%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 3,5 млн грн, що становить 38,9% до плану на поточний місяць за розписом.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 40,3 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

У січні надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

У шести закладах освіти продовжувалися капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

Тривав I (шкільний) етап змагань «Спортивні шкільні ліги Сумщини», які проводяться в межах загальнонаціонального проєкту з фізичного виховання школярів «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

В обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з географії, української мови та літератури, англійської мови, фізики, німецької мови взяли 18 учнів, які вибороли 14 призових місць (І місце – дев’ять учнів, II місце – один учень, III місце – чотири учні).

Представники Військового інституту танкових військ НТУ «Харківський політехнічний інститут» провели військово-професійну агітацію серед учнів 9 – 11 класів 29 закладів загальної середньої освіти Сумської міської ТГ.

За даними моніторингу сезонної захворюваності, серед школярів нездужало 2% дітей від загальної кількості, серед дошкільнят – 4%.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели серію тренінгів «Дізнайся: про дистанційне та змішане навчання», педагогічний інтенсив «Реалізуємо НУШ разом», тренінг «Кризова самодопомога та допомога ближньому» та тренінг «Наздоженемо: курс про подолання освітніх втрат».

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» взяли участь у восьми засіданнях команди психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти Сумської МТГ.

Соціальний захист

Надано 6341 послугу соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 96 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (63 людини звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, три – надали заяви про зняття їх з обліку по сумській громаді у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання чи переїздом до інших регіонів України). Оформлено як ВПО 65 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі була робота з членами сімей загиблих захисників України, яким, зокрема, сприяють у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Протягом звітного періоду 38 осіб надали 61 заявку на забезпечення 155-ма технічними та іншими засобами реабілітації. Документи по цих зверненнях цифровані та сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Зареєстровано 22 випадки домашнього насильства (щодо двох людей – повторно). Працівниками мобільної бригади здійснено вісім виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взято на облік дев’ять сімей, в яких відбулися випадки домашнього насильства, троє осіб звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. Родина (жінка з двома дітьми) щодо якої вчинялось домашнє насильство влаштована на тимчасове проживання до Центру матері та дитини, де їм в умовах цілодобового стаціонару надають безоплатно психологічні, юридичні та інші послуги. Також одна жінка, яка постраждала від домашнього насильства, скористалась послугою притулку в даному Центрі, залишившись на безпечну ночівлю. Дільничні офіцери поліції провели з кривдниками профілактичну роботу, їм винесено приписи з забороною контактувати з постраждалими.

Профінансовано шість закладів вищої та фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати соціальної стипендії 887 студентам за січень на суму 1,8 млн грн.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 2 млн грн:

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 2931 соціальну послугу. Вперше взято на обслуговування 15 людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 25 безхатьків, Пунктом обігріву скористались дев'ять людей.  Один безхатько вперше звернувся до установи та отримав відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, одному бездомному сприяли у працевлаштуванні. За сприяння установи для 23 бездомних проведено благодійний обід, 22 додатково забезпечено продуктовими наборами, 15-тьох – речами.

Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Петропавлівська, вул. Герасима Кондратьєва, вул. Садова, вул. Ярослава Мудрого, вул. В’ячеслава Чорновола, під час яких розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування. Виявлено бездомну жінку, котра відмовилась від отримання соціальних послуг, які надає установа.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 473 послуги учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено шість заходів культурно-виховного спрямування.

 Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 26 січня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1657 людей (910 сумчан), з яких 653 робітники (442 сумчан) отримував допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 180 людей з них зареєстрованих безробітних – 123.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 39 осіб.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 270 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 104 особи).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено 12 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 26 січня налічувала 660 одиниць: для службовців – 369, робітників – 244, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 47.