007.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (11 – 18 березня 2024 року).

Бюджет

Станом на 14 березня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 507,9 млн грн, що становить 91,6% на січень – березень за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 46,5 млн грн або «–» 8,4%, переважно коштом податку на доходи фізичних осіб «–» 35,6 млн грн, акцизного податку «–» 12,5 млн грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 14,4 млн грн (або на 2,9%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 23,6 млн грн, що становить «+» 1,1 млн грн, або «+» 5% (22,5 млн грн) до плану на січень – березень за розписом (екологічного податку «+» 0,3 млн грн, власних надходжень бюджетних установ «+» 0,5 млн грн, коштів від відчуження майна «+» 0,3 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 123,9 млн грн, що становить 99,6% до плану на січень – березень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

У березні надійшло:

  • від оренди комунального майна – 7,1 млн грн, що становить 78,8% від планового завдання на місяць;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 9,6 тис. грн, що становить 355,6% від планового завдання на березень;
  • плати за землю – 1,7 млн грн, що становить 19,2% від планового завдання на місяць (земельного податку – 606,6 тис. грн або 18,7% від плану на поточний місяць, орендної плати – 1,1 млн грн або 19,4% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 96,7 тис. грн, що 97% від плану на березень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) – 0,8 тис. грн, що становить 42,1% від планового завдання на березень.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 24,6 млн грн, що становить 22,4% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 482,9 тис. грн, що становить 48,3% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 18,8 тис. грн, що становить 58% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 16,1 млн грн, що становить 63,6% від планового завдання на січень – березень (земельного податку – 4,3 млн грн або 50,1% від плану; орендної плати – 11,8 млн грн або 70,4% від плану);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 655,7 тис. грн, що у 3,3 раза перевищує планове завдання на січень – березень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) – 3,9 тис. грн, що становить 54,2% від планового завдання на січень – березень.

Освіта

У восьми закладах освіти тривали капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

Розпочалась реєстрація на основну сесію НМТ, яка триватиме до 11 квітня.

Відбулося засідання Координаційної ради з питань модернізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ, на якому розглянули пропозиції шкіл щодо визначення типу закладу відповідно до законів України про освіту «Про повну загальну середню освіту» та розпочали роботу над проєктом Перспективного плану щодо оптимізації та трансформації мережі шкіл.

За підсумками національного фіналу GENIUS Olympiad Ukraine 2024, на розсуд журі якого учнівська молодь з усіх куточків України подала 840 проєктів, учні з 12 шкіл Сумської МТГ вибороли 31 нагороду (три золоті медалі, 13 срібних, шість бронзових, дев’ять почесних відзнак).

У межах II міського етапу Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» базі ЗОШ № 23 провели змагання із баскетболу серед дівчат, на базі шкіл № 17, № 18, № 29 – з баскетболу серед юнаків.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели серію тренінгів «Лідерство в професійній діяльності педагога: кроки до успіху», «Радість читання, або як розвивати читацьку грамотність учнів (за підсумками PISA)», «Безпечне освітнє середовище в контексті реформи НУШ», «Інтерактивна дошка – ефективне навчання».

Соціальний захист

Департаментом соціального захисту населення надано 3834 послуги соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 110 ВПО, які прибула до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (106 людей звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, чотири людини – надали заяви про зняття з обліку у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання). Оформлено як ВПО 79 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі робота з членами сімей загиблих захисників України, яким, зокрема, сприяють у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, які діють у департаменті соцзахисту населення, КУ «Центр учасників бойових дій» і під час роботи «мобільних соціальних центрів», трьом членам сімей військовослужбовців і 20 військовослужбовцям надані роз’яснення щодо отримання соціальних послуг та соціального обслуговування, прийнято документи для надання матеріальної допомоги коштом бюджету громади, оформлення статусу дитини війни, консультації юриста та психолога.

Батьки 10 дітей з інвалідністю подали документи для оформлення послуг з реабілітації в реабілітаційних закладах України.

Протягом звітного періоду 35 осіб з інвалідністю надали 57 заявок на забезпечення 156-ма технічним та іншим засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Отримано заяви від батьків (представників) восьми дітей пільгових категорій (діти-сироти, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій та загиблих захисників України, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщених осіб тощо) щодо забезпечення їх оздоровленням і відпочинком. Всього направлено на оздоровлення двох дітей пільгових категорій (дитина з-поміж ВПО та дитина учасника бойових дій).

Зареєстровано 42 випадки домашнього насильства (щодо чотирьох людей – повторно). З кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, їм винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими. Працівниками мобільної бригади здійснено 20 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взято на облік 11 сімей, в яких відбулись випадки домашнього насильства, семеро людей звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. У Центру матері та дитини тимчасово проживають дві родини (дві жінки та троє дітей), щодо яких вчинялось домашнє насильство, де їм в умовах цілодобового стаціонару надають безоплатно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги.

Жителям громади – 101 людина – перераховано кошти державної соціальної допомоги за березень по додаткових відомостях на суму на 1,5 млн грн.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 1,4 млн грн:

  • 195 мешканцям виплачено щомісячні соціальні гарантії за березень на суму 962,4 тис. грн, зокрема шести особам, яким виповнилося 100 і більше років (по 1180,50 грн або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу (2361 грн або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 18 дітям з інвалідністю, хворим на рідкісні (орфанні) захворювання, які потребують спеціального дієтичного харчування та постійного прийому медичних препаратів (по 3796 грн або 130% прожиткового мінімуму) та 170 дітям загиблих (померлих) Захисників України (в розмірі 150% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку);
  • 12 домогосподарствам, житло яких було зруйновано (пошкоджено) внаслідок війни рф проти України і водночас визнане непридатним для проживання, виплачено щомісячну матеріальну допомогу для покриття витрат на проживання за січень – лютий на загальну суму 68 тис. грн.;
  • 20 захисникам України, які отримали поранення, контузії, каліцтва надано матеріальну допомогу в розмірі 11805 грн (п’ять прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність);
  • трьом членам сімей загиблих (померлих) захисників України виплачено матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань в розмірі 10 тис. грн;
  • жительці громади, якій виповнився 101 рік, надано матеріальну допомогу до Дня народження, в розмірі 7083 грн (три прожиткові мінімуми для осіб, які втратили працездатність).

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3098 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування 15 людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. До Соціального простору, який здійснює надання соціальних послуг ВПО та жителям громади, які постраждали від війни, протягом тижня звернулось 63 громадян (18 ВПО). Здійснено виїзд Мобільної соціальної служби до мікрорайону вул. Добровільна для надання соціальних послуг двом одиноким пенсіонерам (допомога з хатніми справами, придбання харчів). У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 24 безхатьки, 12 – прийшли до Пункту обігріву та залишились на ночівлю. Один безхатько уперше звернувся до установи та отримав відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. Одному бездомному сприяли у відновленні родинних стосунків, ще одному – у працевлаштуванні. За сприяння установи для 23 безхатьків проведено два благодійні обіди, 24 – забезпечено продуктовими наборами, сімох – речами. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Воскресенська, вул. Козацький вал, вул. Троїцька, вул. Псільська, під час яких розповсюджено листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування. Виявлено двох бездомних, які відмовилися від отримання соціальних послуг в умовах установи.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 565 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено сім заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Станом на 15 березня на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості перебувало 939 сумчан, з яких 436 осіб отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 581 людину з них зареєстрованих безробітних – 362.

Професійне навчання під замовлення роботодавців пройшли 58 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 245 сумчан, до робіт тимчасового характеру і громадських робіт – 53 жителів громади з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 15 березня налічувала 529 одиниць: для службовців – 246, робітників – 247, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 36.