002.jpg

За даними відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сумської міської ради, з початку літа в області потонуло 12 людей. Сумчан серед них немає, тому надзвичайники закликають жителів міста і надалі бути обережними.


Здебільшого основна причина фатальних наслідків купання – алкогольні напої, якими зловживають відпочивальники. У розпал пляжного сезону та літньої відпочинкової кампанії надзвичайники вкотре нагадують сумчанам алгоритм безпечної поведінки на воді.

Серед основних умов безпеки фахівці називають співвідношення температури повітря і води. Купатися краще вранці або ввечері, коли небезпека перегріву – мінімальна. Температура ж води має бути не нижче +17 °C.

Плавати рекомендують не більше 20 хвилин, при чому такий хронометраж повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3-5 хвилин. Після тривалого перебування на сонці пірнати у воду не можна. Категорично заборонено купатися у стані алкогольного сп’яніння.

Входити у водойму треба обережно. Для купання обирайте безпечні місця з поступовим схилом та твердим і чистим дном. Ніколи не пірнайте у незнайомих місцях, не плавайте наодинці, у воді обирайте відстань, яку вам під силу подолати.

Якщо вас захопило течією, не намагайтеся з цим боротися. Треба пливти униз за течією, поступово, під невеликим кутом, наближаючись до берега.

Не панікуйте і не розгублюйтеся, навіть якщо потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду, зробити сильний ривок в бік і пливти.

Пам’ятайте про те, що наближатися до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас – не можна. Також не допускайте на воді грубих ігор, що пов’язані з обмеженням руху рук і ніг. Обережно плавайте на надуваних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках, оскільки вітром або течією їх може віднести далеко від берега.

Діти мають купатися лише з дорослими. Ні в якому разі не залишайте малят біля води без нагляду.

Під час купання забороняється: стрибати у воду з човнів, катерів, споруд не призначених для цього; пірнати з мостів, дамб, причалів, дерев, високих берегів; використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не призначене для плавання; забруднювати воду і берег, прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання.

Рятувальники наголошують, що порушення правил поведінки на воді може призвести до трагічних наслідків і стати причиною загибелі людей.