003.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (13 – 20 травня 2024 року).

Бюджет

Станом на 16 травня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 993,6 млн грн, що становить 98,9% на січень – травень за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 10,6 млн грн або «–» 1,1%, переважно коштом податку на доходи фізичних осіб «–» 27,8 млн грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 38,3 млн грн (або на 4%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 46,9 млн грн, що становить «+» 5,5 млн грн або «+» 13,2% (41,4 млн грн) до плану на січень – травень за розписом на поточну дату (екологічного податку «+» 0,1 млн грн, власних надходжень бюджетних установ «+» 5,7 млн грн, коштів від відчуження майна «-» 0,3 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 223,6 млн грн, що становить 99,1% до плану на січень – травень за розписом, до спеціального фонду – 75,4 млн грн (93,3% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

У травні надійшло:

  • від оренди комунального майна – 1,2 млн грн, що становить 13,2% від планового завдання на місяць;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 0,7 тис. грн, що складає 25,9 % від планового завдання на травень 2024 року;
  • плати за землю – 2,1 млн грн, що становить 23,3% від планового завдання на місяць (земельного податку – 875,8 тис. грн або 27% від плану на поточний місяць, орендної плати – 1,2 млн грн або 21,3% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 112,5 тис. грн, що складає 56,3% від планового завдання на травень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) надійшло 0,7 тис. грн, що складає 36,8% від планового завдання на травень.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 44 млн грн, що становить 40% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 38 тис. грн, що становить 117,3% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 31,8 млн грн, що становить 72,9% від планового завдання на січень – травень(земельного податку – 8,2 млн грн або 54,2% від плану; орендної плати – 23,6 млн грн або 82,8% від плану);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,9 млн грн, що у 2,9 раза перевищує планове завдання на січень – травень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) надійшло 25,3 тис. грн, що у 2,3 раза перевищує планове завдання січня – травень 2024 року;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у державній або комунальній власності надійшло 5 тис. грн (авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки).

Освіта

Заклади загальної середньої освіти, які працюють у змішаному режимі, отримали від представництва міжнародного фонду UNICEF Ukraine 33 бокси з навчально-розвивальними матеріалами, 33 бокси зі спортивним інвентарем та 33 дидактичні набори для класів безпеки.

38 учнів шкіл Сумської МТГ стали переможцями та призерами II етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів – членів Малої академії наук України та взяли участь в обласному фестивалі «МАНівська родина».

Завершився III (районний) етап Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» серед учнів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році із волейболу (юнаки), переможцями стала команда школи № 23. У IV (обласному) етапі Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» з футзалу Сумську МТГ представляє команда школи № 7.

У закладах освіти закінчився місячник з благоустрою.

Тривала підготовка закладів освіти до нового опалювального сезону 2024/2025 років. Всі заклади освіти отримали погоджені з теплопостачальними організаціями графіки підготовки теплових господарств. Тривали ремонтні роботи в частині підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття в будівлях шкіл № 8, № 9, № 32, класичній гімназії, таборі «Суми», дитячих садочках № 1, № 6, № 8, № 16, № 18, № 30, № 33, № 35. Отримано проєктно-кошторисну документацію для проведення капітального ремонту укриття гімназії № 1.

Також протягом звітного періоду тривали: капітальний ремонт будівлі з впровадженням комплексної термомодернізації в дитячих садочках № 20, № 23 та школі № 29; капітальний ремонт покрівлі з утепленням спортивного корпусу школи № 7, дитячого садочку № 2, ЦНТТМ.

Соціальний захист

Департамент соціального захисту населення надав 3829 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли з питань соціального захисту 113 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (112 людей звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, одна – надала заяву про зняття з обліку у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання). Оформили як ВПО 102 жителів прикордонних районів Сумської області.

Членами сімей загиблих захисників України сприяли у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій, забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, що діють у департаменті соцзахисту населення та КУ «Центр учасників бойових дій», і під час роботи «мобільних соціальних центрів» проконсультували допомогли 16 членам сімей військовослужбовців та 23 військовослужбовцям.

Оформили документи для проходження реабілітації п’ятьма дітьми з інвалідністю та дитиною з «групи ризику», оформили 10 договорів та направили на реабілітацію п’ятьох дітей з інвалідністю

Протягом звітного періоду 44 особи з інвалідністю надали 68 заявок на забезпечення 193-ма технічним та іншим засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Надійшли заяви на відпочинок та оздоровлення від батьків (представників) 12 дітей пільгових категорій (діти-сироти, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій та загиблих захисників України, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, ВПО, талановиті діти тощо).Направили на оздоровлення 10 дітей.

Зареєстрували 15 випадків домашнього насильства. Визначили потреби кожного постраждалого та вжили відповідних заходів. Працівники мобільної бригади здійснили вісім виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надали психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взяли на облік 10 сімей, в яких відбулись випадки домашнього насильства. Шестеро людей звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. У Центру матері та дитини продовжують проживати дві родини (дві жінки та троє дітей), щодо яких вчинялось домашнє насильство, де їм в умовах цілодобового стаціонару надають безоплатно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги.

Військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби (18 осіб), виплатили одноразову матеріальну допомогу в розмірі середньої заробітної плати на день призову або прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня року призову (для громадян, які до призову не працювали) на 57,8 тис. грн. Виплата допомоги проводиться за рахунок коштів державного бюджету та на підставі подань Сумського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Забезпечили виплату усіх видів державної соціальної допомоги за травень поточного року по додаткових відомостях: у повному обсязі державну підтримку отримали 318 мешканців громади на 2,3 млн грн.

Восьми підприємствам компенсували витрати за надання додаткової відпустки 10 «чорнобильцям» (62,6 тис. грн). Також коштом бюджету громади «чорнобильцю» І категорії відшкодували вартість проїзних квитків до будь-якого міста України та назад на 1,2 тис. грн.

На виконання програм «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» за рахунок коштів бюджету громади забезпечили виплату допомог на суму 2,9 млн грн:

  • 272 жителям громади виплатили щомісячні соціальні гарантії за травень на суму1 167,2 тис. грн, зокрема шести особам, яким виповнилося 100 і більше років, 11 особам з-поміж учасників бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років (по 1180,5 грн або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу та двом ветеранам підпільно-партизанського руху (2361 грн або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 19 дітям з інвалідністю, хворим на рідкісні (орфанні) захворювання, які потребують спеціального дієтичного харчування та постійного прийому медичних препаратів (по 3796 грн або 130% прожиткового мінімуму), 203 дітям загиблих (померлих) Захисників України (в розмірі 150% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), 10 членам сімей загиблих в Афганістані, 20 особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з числа учасників бойових дій в Афганістані (п’ять чоловік) та з-поміж захисників України (15 чоловік) (по 3 541,5 грн або 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • 286 сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, надали матеріальну допомогу (978,9 тис. грн);
  • семи сім’ям, в яких виховуються діти, хворі на онкологічні та онкогемоталогічні захворювання, виплатили матеріальну допомогу для придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення та проведення обстеження (205 тис. грн);
  • 119 Почесним донорам України виплатили одноразову матеріальну допомогу в розмірі 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (по 1180,5 грн);
  • до Міжнародного дня захисту дітей надали одноразову матеріальну допомогу 153 сім'ям, в яких виховуються діти з інвалідністю (підгрупи А) по 600 грн;
  • 11 жителям громади, житло яких було пошкоджене внаслідок війни (збройної агресії) російської федерації проти України, виплатили матеріальну допомогу для відшкодування витрат за його самостійне відновлення (157,8 тис. грн).

АТ «Укрзалізниця» компенсували витрати за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом приміського сполучення на суму 83,3 тис. грн.

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надала 3346 соціальних послуг. Вперше взяли на обслуговування 47 людей. Організували та провели інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку.

До Соціального простору, який здійснює надання соціальних послуг ВПО та жителям громади, які постраждали від війни, протягом тижня звернулось 378 людей, з яких 55 ВПО (дев'ятьох внутрішньо переміщених осіб та евакуйованих з прикордонних районів області забезпечили предметами першої необхідності, харчами та одягом).

Під час виїзду Мобільної соціальної служби до с. Стецьківка та віддаленого району міста (вул. Добровільна) надали соціальні послуги чотирьом одиноким пенсіонерам (косіння трави, допомога з хатніми справами, придбання харчів та господарських товарів).

У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі допомагализ виготовленням маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» одиноким громадянам похилого віку видали 400 одиниць хліба та 400 батонів.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувався 21 безхатько, п'ятеро – скористались кімнатою тимчасового перебування та залишились на ночівлю. Один бездомний вперше звернувся до установи та отримав відповідні соціальні послуги. Провели заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, індивідуальні консультації з психологічної підтримки. Одному бездомному допомогли з відновленням родинних стосунків, ще одному - в працевлаштуванні.

За сприяння установи для 19 безхатьків провели благодійний обід, також їх забезпечили продуктовими наборами. Соціальний патруль виходив до місць можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Привокзальна, просп. Шевченка та Залізничного вокзалу та розповсюджував листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування. Виявили бездомну жінку, яка відмовилась від отримання соціальних послуг в умовах установи.

КУ «Центр учасників бойових дій» надала 456 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Провели вісім заходів культурно-виховного спрямування, організували відвідання підопічними Сумського національного театру ім. М. Щепкіна, Театру юного глядача та обласної філармонії.

Ринок праці

Станом на 17 травня на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості перебував 1801 сумчанин, з яких 808 осіб отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 1214 людей з них зареєстрованих безробітних – 738.

Професійне навчання під замовлення роботодавців пройшли 102 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 365 сумчан, до робіт тимчасового характеру і громадських робіт – 81 жителя громади з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 17 травня налічувала 392 одиниці: для службовців – 181, робітників – 172, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 39.