005.jpg

За вказівкою НЕК «Укренерго» на території Сумської області запроваджені графіки аварійних відключень (ГАВ).

Перевірити свою чергу відключень (ввівши власну адресу) можна на сайті АТ «Сумиобленерго» (чергу та причину знеструмлення покаже в той час, коли не буде світла).

Фахівці АТ «Сумиобленерго» працюють над тим, щоб стабілізувати ситуацію.

***

Як повідомляє АТ «Сумиобленерго» з посиланням на НЕК «Укренерго», сьогодні вночі вийшло з ладу обладнання на одному з енергооб’єктів. У підсумку в системі збільшився дефіцит енергії. О 10:00 енергетики почали вводити аварійних відключення в Харківській, Сумській, Полтавській, Запорізькій, Донецький, Дніпропетровській, Кіровоградській областях. Нагадуємо, ГАВ застосовуються у випадках, коли за дуже короткий строк – від 3 до 15 хвилин – необхідно негайно знизити величину потужності, що споживається з мережі. У таких випадках тривалість знеструмлення спрогнозувати неможливо. Здебільшого це відбувається при масштабній аварійній ситуації.

Причина застосування будь-яких обмежень електропостачання – значний дефіцит електроенергії в енергосистемі України. Це результат російських масованих атак, які ворог здійснив з початку року на об’єкти енергетики. Внаслідок цього Україна втратила 9 ГВт виробничої потужності. Ще однією причиною застосування ГАВ є аномальна спека в Україні, через що збільшилось використання кондиціонерів та інших систем охолодження.

***

За вказівкою НЕК «Укренерго» на території Сумської області вводяться спеціальні графіки аварійних відключень (СГАВ).

Це комплекс заходів, спрямований на розвантаження енергосистеми у значних обсягах, які реалізуються відключенням ліній 35 –150 кВ, а також трансформаторів і секцій шин на підстанціях 35 – 150 кВ. Спеціальні графіки аварійних відключень вводяться та скасовуються за спеціальною командою диспетчера НЕК «Укренерго». Проінформувати споживачів про тривалість знеструмлення при застосуванні СГАВ – неможливо.