004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (15 – 22 липня 2024 року).

Бюджет

Станом на 11 липня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,5 млрд грн, що становить 96,3% на січень – липень за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 55,7 млн грн або «–» 3,7%, переважно коштом податку на доходи фізичних осіб «–» 46 млн грн, акцизного податку «–» 21,9 млн грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 22,9 млн грн (або на 1,6%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку, плати за надання адміністративних послуг та шляхом надходження орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго») тощо.

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 74,5 млн грн, що становить «+» 13,7 млн грн або «+» 22,6% (60,8 млн грн) до плану на січень – липень за розписом, переважно завдяки власним надходженням бюджетних установ.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 436,8 млн грн (99,6% до плану на січень – липень за розписом), до спеціального фонду – 77,2 млн грн (94,7% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

У липні надійшло:

  • від оренди комунального майна – 6,5 млн грн, що становить 71,7% від планового завдання на місяць;
  • плати за землю – 2,2 млн грн, що становить 18,9% від планового завдання на місяць (земельного податку – 741,3 млн грн або 19,3% від плану на поточний місяць,
  • орендної плати – 1,5 млн грн або 18,7% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 446,2 тис. грн, що у 2,2 раза перевищує планове завдання на липень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) надійшло 0,7 тис. грн, що становить 36,8% від планового завдання на липень;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у державній або комунальній власності, – 10 тис. грн (авансові внески як оплата вартості земельної ділянки).

 З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна надійшло 54 млн грн, що становить 49,1% від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 802,2 тис. грн, що становить 80,2% від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 39,5 тис. грн, що становить 121,9% від планового завдання на рік;
    плати за землю – 47,5 млн грн, що становить 73,6% від планового завдання на січень – липень (земельного податку – 11,6 млн грн або 52,6% від плану на січень – липень; орендної плати – 35,9 млн грн або 84,6% від плану на січень – липень);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 3,1 млн грн, що у 3,1 раза перевищує планове завдання на січень – липень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту, за надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), для забудови (суперфіцій) надійшло 27,3 тис. грн, що у 1,8 раза перевищує планове завдання січня – липня;
  • коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у державній або комунальній власності, – 15 тис. грн (авансовий внесок як оплата вартості земельної ділянки).


Освіта

У 13 закладах освіти тривали капітальні ремонти підвальних приміщень з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів. У стількох же закладах – поточні ремонти, у восьми – капітальні.

На базі шкіл № 7, № 9 створювали осередки викладання предмета «Захист України» для учнів старших класів. Планується облаштування класів сучасним обладнанням відповідно до Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів.

Тривало приймання заяв щодо зарахування дітей до дитячих садочків.

З метою підвищення компетентності в спілкуванні та розширення можливостей встановлення контакту в різних ситуаціях, фахівці управління освіти і науки пройшли тренінг «Діалоги, які змінюють громади: впровадження ефективного комунікативного стандарту», що був організований Урядом Швеції за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» провели тренінг для батьків «Розвиток мовлення дитини в домашніх умовах», під час якого учасникам надали інструментарій, практичні вправи на розвиток фонематичного сприймання, фонаційного дихання та артикуляційного праксису з використанням різноманітних дихальних технік, елементів аромотерапії, гастрономічної логопедії.

Заклади освіти продовжували готувати до опалювального сезону. На сьогодні відповідні заходи виконані на 90%. Акти готовності теплового господарства вже мають 10 закладів. Ще 11 – подали документи на підпис до теплопостачальної організації.

Соціальний захист

Протягом тижня у департаменті соціального захисту населення надали 3759 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли з питань соціального захисту 86 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні, серед них 62 жителі прикордонних районів Сумської області.

Надавали допомогу захисникам України та сім’ям загиблих воїнів, яким сприяли у встановленні відповідного статусу, оформленні документів для отримання додаткових гарантій коштом бюджету громади, виготовленні та встановлення намогильних споруд та елементів благоустрою на могилах загиблих захисників України, виплаті рідних видів допомог, забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, що діють у департаменті соцзахисту населення, при КУ «Центр учасників бойових дій», і під час роботи «мобільних соціальних центрів» проконсультували, прийняли документи на отримання матеріальної допомоги з бюджету громади, надали продуктові набори 15 військовослужбовцям і п’яти членам сімей військовослужбовців.

Помічник ветерана надав послуги 59 ветеранам і членам їхніх родин та членам сімей загиблих захисників України.

Направили на реабілітацію шістьох дітей з інвалідністю, оформили документи на стількох же дітей і сім відповідних договорів.

На оздоровлення до дитячих закладів західного регіону України вирушили 24 дитини пільгових категорій. Надійшли заяви на відпочинок та оздоровлення від батьків (представників) чотирьох дітей (діти-сироти, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій та загиблих захисників України, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщених осіб, талановиті діти тощо).

Зареєстрували 49 випадків домашнього насильства (стосовно 10 людей – повторно). Працівники мобільної бригади здійснили 13 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надали психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взяли на облік 10 сімей, у яких відбулись випадки домашнього насильства.

Шестеро людей звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. Взяли під супровід родину з дітьми. У Центру матері та дитини проживають три жінки та чотири дитини, щодо яких вчинялось домашнє насильство, де їм в умовах цілодобового стаціонару надають безоплатно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги. Також до установи влаштували на тимчасове перебування двох вагітних жінок, які опинились ускладних життєвих обставинах.

На виконання програм «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» коштом бюджету громади забезпечили виплату допомог на суму 853,9 тис. грн:

  • жительці громади, якій виповнилося 100 років, надали матеріальну допомогу до Дня народження;
  • 67 жителям громади – щомісячні соціальні гарантії за липень (людям, яким виповнилося 100 і більше років; особам з-поміж числа учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років; особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу та двом ветеранам підпільно-партизанського руху; дітям з інвалідністю, хворим на рідкісні (орфанні) захворювання; членам сімей загиблих в Афганістані, особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з-поміж учасників бойових дій в Афганістані та з-поміж захисників України);
  • 1746 жителям громади – матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг за липень на суму 437,9 тис. грн (Почесним донорам України; особам з інвалідністю І-ІІ групи по зору; особам з інвалідністю з дитинства I та II групи з діагнозом ДЦП; дітям, хворим на онкологічні захворювання, спінальну м'язову атрофію або бульозний епідермоліз; сім’ям захисників України, які беруть безпосередню участь у бойових діях;
  • власникам автостоянок компенсували вартість послуг зі зберігання у квітні – червні поточного року транспортних засобів;
  • АТ «Укрзалізниця» компенсували витрати за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом міжміського сполучення на суму 25 тис. грн.

Надання соціальних послуг забезпечувалось у рамках роботи підпорядкованих комунальних установ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» та «Центр учасників бойових дій», міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надала 3297 соціальних послуг. Вперше взяли на обслуговування 41 людину. Організували та провели заходи просвітницького, профілактичного, правового, навчального спрямування, індивідуальну та групову роботу з декоративно-ужиткового мистецтва та заняття в гуртках за інтересами Університету третього віку. Під час виїзду Мобільної соціальної служби до віддалених вулиць Ковпаківського району міста надали соціальні послуги п’яти пенсіонерам (соціально-психологічна діагностика, консультування, придбання харчів та інших товарів, косіння трави, прибирання помешкань).

У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі виготовляли маскувальні сітки, подушки, килимки та обереги, шили спідню білизну (передали 55 одиниць виробів). Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» одиноким громадянам похилого віку видали 400 одиниць хліба та 400 батонів.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 16 безхатьків, один прийшов до кімнати тимчасового перебування та залишився на ночівлю. Вперше до Будинку звернулися двоє бездомних осіб, з них одна внутрішньо переміщена особа. Провели 45 заходів із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, індивідуальне психологічне консультування. За сприяння установи для 16 безхатьків організували благодійний обід і забезпечили їх продуктовими наборами. Соціальний патруль виходив до місць можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Холодноярської бригади та ринку на цій вулиці, де розповсюджував листівки з інформацією про Будинок нічного перебування.

У КУ «Центр учасників бойових дій» надали 408 послуг соціальної адаптації Провели п’ять заходів культурно-виховного спрямування, в яких взяли участь ветерани та члени їхніх сімей.

Ринок праці

Станом на 19 липня на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості перебували 1739 людей (966 сумчан), з яких 646 (сумчани – 431) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 1787 людей з них зареєстрованих безробітних – 1066.

Професійне навчання під замовлення роботодавців пройшли 170 безробітних.

Ваучер на навчання отримали 283 людини.

З-поміж зареєстрованих безробітних до виконання суспільно корисних робіт залучили 1897 людей (по Сумах 426 осіб), до громадських та інших видів робіт тимчасового характеру – 108.

Актуальна база вакансій станом на 19 липня налічувала 362 одиниці: для службовців – 162, робітників – 164, для осіб, які не мають професії або посідали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 36.