007.jpg

Державна податкова інспекція у м. Сумах нагадує містянам про те, що останній день сплати податку на нерухоме майно припадає на 29 серпня.

Податок нараховується на підставі отриманих даних з Державного реєстру майнових прав, який останнім часом було оновлено. Для сплати податку законодавчо відведено 60 днів з моменту отримання повідомлення-рішення. Останній день сплати податку – 29 серпня 2016 року.

В ДПІ у м. Сумах нагадують, що торік в оподаткування нерухомості були внесені істотні зміни, а саме: податок нараховується не на житлову, а на загальну площу.

Загальною площею є сума всіх площ житлових кімнат, а також лоджій, веранд, балконів, терас і холодних комор. Крім того, до загальної площі житлового будинку входить сума площі житлових та підсобних приміщень (перепокоїв, кухонь, внутрішньоквартирних сходів і коридорів, душових і ванних, санвузлів, топкових і інших приміщень, які не належать до житлових кімнатах). При цьому, підсобні приміщення можуть бути розташовані в надземних, мансардних, підвальних і цокольних поверхах, в опалювальних прибудовах і на верандах.

Податківці звертають увагу містян на те, що сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, котрі володіють квартирою/квартирами, житлова площа яких перевищує 80 м2 і будинку/будинків площею більше 140 м2, згідно рішення Сумської міської ради від 13 січня 2015 року № 3931 «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Суми» із змінами. У разі наявності об’єктів нерухомого майна різних типів, податок сплачується за площу, що перевищує 220 м2 у відповідності до вимог зазначеного вище Рішення.

Нормами Податкового кодексу передбачено, що у разі порушення термінів сплати податків платники притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.

Податківці наголошують, якщо інформація про майно не занесена до електронної бази Держреєстру, то повідомлення може і не прийти. Аби не отримати згодом величезну суму платежу, платник має самостійно подбати про внесення відповідної інформації до бази даних. Для цього необхідно лише завітати до податкової інспекції для проведення звірки.