0010.jpg

На щопонеділковій нараді при міському голові йшлось про вжиття заходів щодо ліквідації насаджень амброзії широколистої, зокрема на території, прилеглій до навчальних закладів.

На засилля цієї рослини, повідомив міський голова Олександр ЛИСЕНКО, сумчани скаржаться йому до онлайн-приймальні. Найчастіше вказують територію біля озера Чеха. Втім, це не єдине місце, де в Сумах росте амброзія.

Директор департаменту інфраструктури міста Григорій ЯРЕМЕНКО у своїй доповіді серед проблемних назвав також вул. Римського-Корсакова, Охтирська, вул. Сергія Табали (Сєвєра), Л. Бикова, район Баранівського кладовища.

Із підприємствами, що надають послуги з обслуговування житла, повідомив посадовець, провели наради щодо ліквідації вогнищ амброзії, складено відповідні плани.

«Так, наприклад, «Сумитехнобудсервіс» цього тижня працює за адресами: вул. Марко Вовчок, 23, вул. Богуна, 7, вул. Лінійна, 7. Комунальним підприємствам також вказані райони, де потрібно ліквідувати амброзію. Цього тижня ці роботи будуть розпочаті», - зазначив Григорій Яременко.

До них, додав начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ, останнім часом також надходять скарги містян на зростання амброзії. У своїх зверненнях сумчани зазначають територію біля озера Дурова. Оскільки Інспекція знищенням рослини не займається, інформацію від містян передають до Департаменту інфраструктури міста.

Безсистемність та застосування механічних методів роблять боротьбу з рослиною неефективною, переконаний начальник відділу управління Держпродспоживслужби в м. Сумах Олександр ЧЕРНЯК. Відтак пропонує використати досвід полтавців, котрі використовують для цього хімічні засоби.

Міський голова доручив відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, департаменту інфраструктури міста спільно з управлінням Держпродспоживслужби опрацювати план заходів щодо ліквідації в Сумах насаджень амброзії широколистої. Причому вживати їх щороку у відповідний час.

«Треба розробляти план заходів, визначатись, де спалювати рослину, можливо, вивозити на «зелений полігон». Не можна допустити, щоб місто заросло амброзією. Це не просто бур'ян, це рослина, яка викликає алергію, і страждають від цього насамперед діти», – детально опрацювати дане питання«

Першочергово заступник міського голови Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ доручив відповідальним за цю роботу виявити слід місця, де зростає небезпечна рослина. На цю роботу посадовець визначив їм тиждень.