004.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення закликає сумчан бути обережними при збиранні та вживанні грибів.

Основними причинам отруєнь є вживання отруйних грибів, що помилково сприймаються за їстівні. Отруєння можуть спричинити й їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки, виросли на забруднених територіях.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Відтак, купувати гриби можна тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), збирати та купувати тільки гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні. Не слід збирати сумнівні гриби; ті, що ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих; пластинчаті гриби, адже отруйні гриби маскуються під них; «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Не треба порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності, куштувати сирі гриби на смак. Не зайвим буде ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні –викинути. Гриби промити, у маслюків та мокрух зняти з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Кип'ятити гриби слід 7-10 хвилин, після чого відвар злити. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов'язково необхідно вимочити або відварити умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбутись гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Не можна в жодному разі пригощати грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Гриби зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає сильнее отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.

Не слід довіряти таким помилковим тлумаченням:

  • «Усі їстівні гриби мають приємний смак»;
  • «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний»;
  • «Усі гриби в молодому віці їстівні»;
  • «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів»;
  • «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»;
  • «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні»;
  • «Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин»;
  • «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

При отруєнні грибами необхідно викликати «швидку». До її прибуття промити постраждалому шлунок: дати випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки) та викликати блювоту. Коли промивні води стануть чистими, дати активоване вугілля (4-5 пігулок),
Після надання первинної допомоги слід напоїти потерпілого міцним чаєм чи кавою або злегка підсоленою водою, відновивши тим самим водно-сольовий баланс; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясувати, хто ще вживав гриби та провести профілактичні заходи.

Категорично забороняється у випадку отруєння грибами вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику, займатись будь-якими іншими видами самолікування.