001.jpg

15 вересня відбулася зустріч керівництва Національного уповноваженого рейтингового агентства IBI-Rating, міської влади, структурних підрозділів та комунальних підприємств Сумської міської ради.

У вітальному вступному слові заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ зупинився на співпраці міської влади з рейтинговими агентствами, яка розпочалася ще у 2008 році і триває дотепер. Спочатку визначався кредитний рейтинг м. Суми та боргових зобов’язань (на рівні uaА-, прогноз «стабільний»), який підтверджувався щопівроку на тому ж рівні протягом вказаних років. Потім, з 2014 року, почав визначатися рейтинг інвестиційної привабливості міста (в 2014 – 2015 роках він був на рівні «вищий за середній». У 2016 році (за підсумками попереднього року) він визначений на рівні invА- (висока інвестиційна привабливість), тобто місто покращило цей показник.

«Проте проблем у місті багато і накопичувалися вони роками, тому вирішити їх всі за кошти міського бюджету просто немає можливості. Саме тому ми постійно працюємо над тим, аби наше місто було інвестиційно привабливим, що дасть можливість залучати додаткові кошти», – зазначив Віктор Волонтирець. «Сумською міською радою протягом останнього часу була проведена певна робота в напрямку залучення кредитних та інвестиційних ресурсів.

Зокрема, залучені кредитні ресурси Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) на реалізацію проекту «Покращення енергофективності в освітніх закладах м. Суми» в 3 закладах освіти (отримано перший транш кредиту НЕФКО у розмірі 3,6 млн. грн. та очікується до кінця поточного року отримання другого траншу кредиту у розмірі 4,5 млн. грн.).

Наразі проводиться робота з Міністерством інфраструктури України щодо залучення кредитних коштів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку на реалізацію проекту «Оновлення рухомого складу КП «Електроавтотранс» та з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо залучення кредитних ресурсів Європейського інвестиційного банку на реалізацію проекту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми».

Директор Національного уповноваженого рейтингового агентства IBI-Rating Ігор АНДРУСИК зауважив, що головна мета компанії – бути максимально корисними для своїх міст-партнерів. Це, перед усім, показати містянам та потенційним інвесторам, наскільки муніципальна влада є відкритою, прозорою та публічною. Показники кредитного рейтингу та інвестиційної привабливості, за якими оцінювали і Суми, наголосив експерт, дають можливість зробити це найкращим чином. На сьогоднішній день місто за обома показниками отримало оцінку «А-», що свідчить про перспективні спроможності міста залучати інвестиції.

«Порівнюючи з іншими містами України, ваше місто є практично лідером у цьому напрямку. Адже небагато обласних центрів мають такі високі показники інвестиційної привабливості. Суми попри своє прикордонне розташування із країною-агресором, знаходиться фактично на одному рівні з Вінницею та Одесою. Зважаючи на це, вашому місту було присвоєно таку високу оцінку»,– констатував Ігор Андрусик.

Потому директор Національного уповноваженого рейтингового агентства IBI-Rating вручив Віктору Волонтирцю сертифікат, який засвідчує цей досить високий рівень інвестиційної привабливості і вказує на те, що Суми відкриті до співпраці.