001.jpg

З наближенням опалювального сезону сумчани почали частіше звертатися за призначенням житлової субсидії.

Про це під час що понеділкової апаратної наради повідомила директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК.

За її словами, кількість сімей, які хочуть зменшити витрати на сплату житлово-комунальних послуг, лише за останній тиждень склала 1 066, в той час як протягом літніх місяців середня кількість звернень в тиждень досягала 600.

У 2016 році з даного питання до департаменту соціального захисту звернулося 24 380, з них 11 383 представники домогосподарств надали заяву та декларацію вперше. Департаментом соціального захисту населення вживаються всі можливі заходи щодо забезпечення прийому всіх охочих оформити субсидію та своєчасного призначення даного виду допомоги. Станом на кінець минулого тижня, повідомила Тетяна Масік, субсидію в Сумах отримували 54 267 сімей міста (разом і з домогосподарствами, по яких розмір житлової субсидії в неопалювальний період становить нуль грн., а таких 16 433). Тобто, по 37 834 домогосподарствах міста, або 33 %, (загальна кількість домогосподарств 114 тисяч), нараховується житлова субсидія.

Загалом же з початку року субсидію призначено 50 324 сім’ям, що в 1,7 рази більше ніж в аналогічному періоді 2015 року, коли було призначено субсидії 29 172 сім’ям. По 24 646 справах переглянуто розмір субсидії на наступний період без звернення громадян, в тому числі 6 317 домогосподарствам призначено субсидію на наступний період з 1 квітня, по 14 303 справам – з 1 травня, по 653 справам – з червня, по 1 128 справам – з липня, по 1 479 справам – з серпня та по 766 справам – за вересень 2016 року на підставі раніше поданих документів та отриманої на запити департаменту інформації.

Із початку року проведено перерахунок розміру житлової субсидії враховуючи закінчення опалювального періоду, а також збільшення тарифів на послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, на послугу з електропостачання, вивезення сміття та гаряче водопостачання.

Всього проведено 595 023 перерахунки на загальну сум 49 млн грн. Окрім того, директор департаменту соціального захисту зауважила, що на постійному контролі знаходиться питання призначення житлової субсидії по домогосподарствам приватного сектору.

Через відсутність інформації про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб, департамент не має можливості призначити субсидії на наступний період понад 7 тисячам сімей, в тому числі по 5 194 справах за вересень. Серед загальної кількості не призначених справ, 42 %, або 2 975 справ, не призначено по приватному сектору міста, в тому числі за вересень по 1 226 домогосподарствах.

Директор департаменту інфраструктури Григорій ЯРЕМЕНКО доповів, що з метою швидкої видачі довідок про склад сім’ї, було збільшено кількість працівників, які відповідають за цей напрямок, до чотирьох. Працюють вони щоденно.

Окрім того, відсьогодні до роботи зі збору відповідної інформації приступають квартальні. Отримані ними дані з будинкових книг департамент інфраструктури міста передаватиме до ТОВ «Міський єдиний розрахунковий центр», котрий заноситиме їх до Реєстру територіальної громади.

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, вкотре наголосив, що рішенням виконавчого комітету від 8 вересня відповідну базу даних має бути сформовано до 1 жовтня.