0012.jpg

Працівники КП «Міськсвітло» замінили на вулиці Харківській 10 ламп розжарювання на нові – енергоощадливі.

За процесом спостерігали радник міського голови на громадських засадах Олександр БОЙКО, національний експерт проекту ПРООН «Трансформація ринку у напрямку енергоефективного освітлення» Ігор ЧЕРКАШИН та начальник електротехнічної лабораторії КП «Міськсвітло» Володимир ХВОСТІЙОНОК.

Останній повідомив, що поки відбувається лише тестування енергозберігаючих лампочок, які місто отримало за Програмою розвитку ООН.

«До кінця року ми плануємо замінити старі лампи на нові на головних магістралях Сум: вул. Харківській, вул. Іллінській, вул. Г. Кондратьєва, вул. Роменській, вул. Петропавлівській (до Центрального кладовища). Нині КП «Міськсвітло» розроблає детальну програму, згідно з якою відбуватиметься заміна ламп», – зазначив Володимир Хвостійонок.

Про те, що нові лампи є значно вигіднішими як в якісному, так і матеріальну плані свідчить той факт, що одна така на 60, а то й на 80 % ефективніша за лампу розжарювання. Олександр Бойко додав, що це для міста неабияке досягнення, адже міський бюджет зможе зекономити 60 % при оплаті послуг за вуличне освітлення.

«Ці лампи дозволять Сумам поступово відмовитися від натрієвих, як це давно зробили в Європі. Ми працюємо над тим, щоб згодом місто взагалі перейшло лише на енергозберігаючі лампи», – підкреслив Ігор Черкашин.