0012.jpg

Сумське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області нагадує городянам про те, що період навчання може бути зарахований до страхового стажу.

Період навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Це передбачено пунктом 8 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, який був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від №637.

Якщо ж в документах таких відомостей немає, то для підтвердження часу навчання сумчани можуть подавати довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

У разі надання диплому для підтвердження часу навчання, до стажу роботи зараховується час навчання з 1 вересня року вступу до навчального закладу до дати присвоєння кваліфікації кваліфікаційною комісією навчального закладу.

Окрім того, починаючи з 1 січня 2004 року час навчання зараховується до страхового стажу за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.