001.jpg

Сумські обранці ухвалили Положення про дольову участь співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках міста.

Раніше міська рада ухвалила Комплексну цільову програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства міста Суми. Вона передбачає проведення капітального ремонту покрівель та внутрішньобудинкових мереж в рамках програм співфінансування вартості цих робіт за принципом: 70 % - частка міського бюджету, 30 % - частка мешканців.

Тепер на розгляд депутатів винесли Положення, яке визначає, в яких будинках і яким чином реалізовуватимуть дану ініціативу.

Як зазначив директор департаменту інфраструктури міста Григорій ЯРЕМЕНКО, що ОСББ – це є форма управління, а ЖБК – це форма власності.

«Зараз ми приймаємо Положення про фінансування Програми «70х30» відповідно до вже існуючої Комплексної цільової програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства міста Суми. Питання фінансування капітального ремонту будинків ЖБК вже обговорювалося і був прийнятий висновок, що під це потрібна окрема програма, розробкою якої ми нині і займаємося», – зазначив Григорій Яременко.

Проте секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, посилаючись на ст. 70 Бюджетного Кодексу України, зауважив, що до видатків та кредитування місцевих бюджетів включають бюджетні призначення, встановлені рішенням про місцевий бюджет, на конкретні цілі, пов’язані з реалізацією програм та заходів згідно із статтями 88-91 цього Кодексу. Відповідно жодних перешкод щодо включення ЖБК до обговорюваного Положення бути не може. Обранці погодились із секретарем міськради, обґрунтовуючи свою позицію і тим, що в місті багато будинків, які відносяться до ЖБК, і знаходяться вони в аварійному стані.

Тому заперечень щодо співфінансування ремонту таких будівель не було, тим більше, що на сесію завітали і самі мешканці багатоповерхівок, які потребують негайно рихтування.

Своїм рішенням, за яке було віддано 39 голосів, сумські обранці встановили, що роботи з капітального ремонту (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних будинках міста фінансуються з міського бюджету за умови дольової участі співвласників таких будинків (крім ліквідації наслідків аварії та дії обставин непоборної сили).