Надрукувати
Перегляди: 1635

Щодо публікації у виданні «Панорама» від 06.10.2016р., «Сумы в числе последних по уровню инвестиционной эфективности», департамент фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради повідомляє наступне.

Газета апелює до повідомлення рейтингового агентства «Євро-Рейтинг», згідно з яким рейтинг інвестиційної ефективності міста Суми серед обласних центрів України за підсумками 2 кварталу 2016 року відповідає рівню ineF, що відповідає рівню «низький». Даний рейтинг визначений серед 22 обласних центрів України за методикою агентства, яка базується на аналізі деяких показників. Але жодних даних «Євро-Рейтинг» від Сум офіційно не запитував, а відтак не отримував відомостей, необхідних для визначення загального показника.

Кожне із рейтингових агентств, ясна річ, використовує певні методики у визначенні ключових показників. Водночас варто зважати на статус агентства, наявність у нього ліцензій, що визначають грунтовність підходів до досліджень.

Разом з тим, «Євро-Рейтинг» зазначає, що підсумки виконаного ним дослідження дозволяють дати оцінку інвестиційній привабливості міста. У цьому контексті варто нагадати, що за підсумками 2015 року рейтинговим агентством «IBI –рейтинг» було визначено рейтинг інвестиційної привабливості міста Суми на рівні «invА-» висока інвестиційна привабливість (за підсумками 2014 року вказаний рейтинг був на рівні вищий за середній), який базувався на аналізі більш широкого кола показників соціально-економічного розвитку міста, зокрема, фінансової спроможності бюджету міста, у порівнянні із середніми показниками по Україні. Суми надавали, скажімо, звіти діяльності КП, основних підприємств (заробітна плата, податки, кількість працюючих, обсяги реалізованої продукції), тощо.

Вказаний рейтинг оновлюється щопівроку на підставі інформації, що офіційно надається Сумською міською радою, на запити рейтингового агентства «IBI –рейтинг».