001.jpg

Під час брифінгу начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ спростував звинувачення на адресу очолюваного ним структурного підрозділу щодо корупційної діяльності.

Головним чином керівник зосередив увагу журналістів на співпрацю управління із профільною громадською експертною комісією. На думку посадовця, вона повинна бути продуктивною та корисною для подальшої роботи, але в реальності, на жаль, – все навпаки.

«Мова йде про «Євродвори», які з 2014 року почали з’являтися у Сумах. Два дні тому я дізнався про те, що управління капітального будівництва та дорожнього господарства, нібито в обхід системи державних закупівель «Prozorro» уклало договори з одним підрядником і нині виконує роботи. Тому хочу запевнити, що це просто неможливо, адже рішення міської ради, які були прийняті у лютому, березні та під час останньої сесії, зобов’язали всіх розпорядників коштів переходити на систему «Prozorro»»,– пояснив Віталій Шилов.

Тут же додав, що корупційну складову під час виконання робіт виключає і той момент, що за період 2014-2016 років, коли вже працювала ініціатива «Сумський євродвір», жоден підприємець, жодна юридична особа не звернулись до управління з комерційною пропозицією взяти у ній участь у якості підрядника. Це ж стосується і реконструкції каналізаційного напірного колектора. Щодо цього об’єкту, зазначив начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства, торік була проведена процедура відкритих торгів. Їх учасниками стали три фірми, двоє з яких були столичними. Відповідно до законодавства, переміг учасник, який запропонував найнижчу ціну. Всі документи щодо тендеру є відкритими та доступні широкому загалу.

Цьогоріч під час аналогічних торгів знову перемогла та сама компанія. Проте говорити, що тут є корупційний чинник, наголошує посадовець, неможливо, бо процедура проходила на всеукраїнському рівні через сайт електронних закупівель «ProZorro», і участь у ній могла взяти будь-яка юридична особа. Не переплачували бюджетних коштів і за додаткові роботи під час ремонту колектора.

«Дехто з представників ГЕКу стверджують, що проводити реконструкцію колектора було не обов’язково, або запитують, чому не виймаються старі труби. Ще раз поясню: каналізаційний напірний колектор було прокладено у 1968 році, термін його експлуатації – 25 років, які давно вже вийшли. На деяких ділянках труби не замінювали, бо вони – в робочому стані, і їх просто заборонено торкатися», – зауважив Віталій Шилов.

На його переконання, відсутність реконструкції каналізаційних мереж може спричинити гідравлічний вибух, а це набагато гірше, ніж просто прорив напірного колектора.

Коментуючи дану ситуацію, міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що громадські експерти та активісти, котрі мають інформацію про корупційні правопорушення при освоєнні бюджетних коштів, не лише можуть, але й повинні звертатися до правоохоронних органів з тим, аби ті розібралися у ситуації.

«Заспокою сумчан: ми будемо продовжувати реалізовувати ініціативу щодо євродворів. Що стосується використання бюджетних коштів – все чітко та прозоро, будь-ласка, перевіряйте. Якщо хтось винен, притягайте його до відповідальності», - звернувся міський голова до городян.

Ще одним проблемним питанням, яке Віталій Шилов порушив під час брифінгу, було сплата забудовниками пайових коштів до міського бюджету. Посадовець наголосив, що ще п’ять років тому управління зверталося до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) з проханням не реєструвати декларації забудовникам, оскільки ті у свою чергу не реєструють договори про сплату пайових коштів.

На жаль, порозуміння досягти не вдалося, тож у 2012 році управління капітального будівництва та дорожнього господарства запропонувало зміни до Закону України «Про містобудівну діяльність», відповідно до яких інспекція ДАБК не має реєструвати декларації про початок і закінчення робіт, допоки забудовник не сплатить пайові внески.

«Це питання піднімалося особисто мною на рівні Асоціації міст України. У 2014 році внесені управлінням зміни стосувалися відсоткової ставки пайового внеску, яка складала 5% відповідно до рішення міськради. Я неодноразово звертався до прокуратури з проханням відреагувати на ситуацію із небажанням забудовників сплачувати пайові внески», – роз’яснив Віталій Шилов.

Також він доповнив, що на початку року управління розробило нове відповідне Положення, у якому чимало доволі жорстких новацій, але загалом документ покликаний сприяти налагодженню конструктивного діалогу між структурним підрозділом та забудовником. Тож звинувачення на кшталт, куди дівається комунальна земля та чому за неї не сплачуються пайові внески, які лунають на адресу управління, Віталій Шилов вважає необґрунтованими та цілком безпідставними.