004.jpg

Міський голова Олександр Лисенко закликав структурні підрозділи міської ради та комунальні підприємства активніше освоювати електронні закупівлі на ProZorro.

Про це очільник міста заявив на щопонеділковій апаратній нараді, де заслуховували звіти начальника управління освіти і науки Антоніни ДАНИЛЬЧЕНКО та директора комунального підприємства «Електроавтотранс» Віталія ОДНОРОГА щодо проведених із квітня в електронній системі ProZorro закупівель.

Як повідомив Віталій Однорог, КП «Електроавтотранс» із квітня було оголошено шість процедур закупівель за формою відкритих торгів:

  • відкриті торги на закупівлю машини аварійної для ремонту контактних мереж (одна одиниця), розмір бюджетного призначення 1 350 000 грн. (8 червня 2016 року). Для участі у процедурі закупівлі була подана одна тендерна пропозиція, в результаті чого торги були відмінені відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 31 ЗУ «Про публічні закупівлі» (подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій);
  • відкриті торги на закупівлю тролейбусів (дев'ять одиниць), розмір бюджетного призначення 36 127 000 грн. (24 червня 2016 року). Для участі у процедурі закупівлі не надійшло жодної тендерної пропозиції. Торги були відмінені відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 31 ЗУ «Про публічні закупівлі» (подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій);
  • відкриті торги на закупівлю автобусів (сім одиниць), розмір бюджетного призначення 7 700 000,00 грн. (4 липня 2016 року). Для участі у процедурі закупівлі не надійшло жодної тендерної пропозиції. Торги були відмінені відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 31 ЗУ «Про публічні закупівлі» (подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій).

Причиною даної ситуації директор підприємства Віталій Однорог назвав те, що рішенням міської ради від 24 грудня 2015 року (№ 150-МР) «Про міську цільову (комплексну) Програму розвитку міського пасажирського транспорту м. Суми на 2016-2018 роки» встановлено занижену середню вартість одиниці тролейбусів та автобусів.
За результатами проведених консультацій з Міністерством економічного розвитку та торгівлі України, електронних майданчиків Електронної системи публічних закупівель ProZorro було встановлено, що учасник не має технічної можливості подати тендерну пропозицію, загальна вартість якої перевищує розмір очікуваної вартості закупівлі, заявленої Замовником під час її оголошення, хоча виходячи з положень ч. 2 ст. 31 Закону України „Про публічні закупівлі” така можливість допускається.

  • відкриті торги на закупівлю машини аварійної для ремонту контактних мереж (одна одиниця), розмір бюджетного призначення 1 350 000 грн. (5 липня 2016 року). За результатами процедури закупівлі було укладено договір на придбання машини аварійної для ремонту контактних мереж вартістю 1 269 900 грн. Економія бюджетних коштів склала 80 100 грн.;
  • відкриті торги на закупівлю тролейбусів (сім одиниць), розмір бюджетного призначення 36 127 000 грн. (29 липня 2016 року). На даний час торги знаходяться на етапі «Прекваліфікація». Для участі у процедурі закупівлі надійшло п’ять тендерних пропозицій, дві з яких було допущено до Аукціону, а інші відхилено на підставі п. 4 ч. 1 ст. 30 Закону України «Про публічні закупівлі» (тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації).

12 вересня до Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель надійшла скарга від Товариства з обмеженою відповідальністю «Спільне підприємство "ЯНІКС "». У своїй Скарзі щодо порушення комунальним підприємством «Електроавтотранс» порядку проведення процедури закупівлі – «ДК 016:2010 29.10.3 Автомобілі для перевезення не менше ніж 10 людей (ДК 021:2015 34622000-3 Залізничні трамвайні пасажирські вагони і тролейбуси (тролейбуси)» та скасування рішення замовника, товариство вважає, що обставини, описані в Протоколі розгляду тендерних пропозицій не можуть бути підставою для відхилення тендерної пропозиції Учасника. Дана Скарга прийнята до розгляду, який призначили на 29 вересня 2016 року. Наразі даний момент повний текст рішення за результатами розгляду скарги не оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу, у зв’язку з чим КП «Електроавтотранс» не може вчиняти будь-які дії та приймати будь-які рішення щодо закупівлі;

  • відкриті торги на закупівлю автобусів (чотири одиниці), розмір бюджетного призначення 7 700 000 грн. (11 жовтня 2016 року). На даний момент закупівля знаходиться на етапі «Подача пропозицій». Кінцевий термін подачі тендерних пропозицій 11 листопада 2016 року.

Також із квітня комунальним підприємством з метою відбору постачальника товарів було проведено дві процедури закупівлі з використанням електронної системи закупівель ProZorro:

  • закупівля резисторів (195 шт.) очікуваною вартістю 38 000 грн. (9 червня 2016 року). Для участі у процедурі закупівлі надійшло чотири пропозиції. За результатами розгяду даних пропозицій було визначено, що жодна з отриманих пропозицій не відповідає вимогам тендерної документації та були відхилені. У зв’язку з цим торги були відмінені згідно абз. 7 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме відхилення всіх тендерних пропозицій;
  • закупівля шин для тролейбусів та автобусів (150 шт.) очікуваною вартістю 632 000 грн. (15 липня 2016 року). Для участі у процедурі закупівлі надійшло 4 пропозиції. Торги були відмінені згідно абз. 3 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про публічні закупівлі» у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель.

Найближчим часом підприємство планує проведення закупівель запасних частин до тролейбусів та автобусів, пального та капітального ремонту комірок РП-6 кВ тягових підстанцій підприємства.

У випадку здійснення закупівель товарів, робіт і послуг без використання електронної системи закупівель, зазначив Віталій Однорог, комунальне підприємство оприлюднює звіт про укладені договори в системі електронних закупівель відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

За інформацією начальника управління освіти і науки Антоніни Данильченко, за означений період управлінням та підпорядкованими йому закладами у системі електронних державних закупівель ProZorrо висвітлено 40 оголошень на закупівлю товарів та послуг, загальна вартість яких становить 1 754 125 грн.

За результатами закупівельукладено договори на придбання періодичних видань, комп’ютерної техніки, проекційного обладнання, електричних приладів для харчоблоків (овочерізка, електричні плити, шафи пекарські, електросковороди, котел електричний), фарби та лаків, гвинтівок пневматичних, меблів, металопластикових вікон, постільної білизни, холодильників, пральних машин, брикетів паливних та поточного ремонту приміщень. Загальна вартість укладених договорів становить 851 981,66 грн. В результаті проведення державних закупівель через електронну систему ProZorrо управлінням освіти і науки та підпорядкованими закладами зекономлено бюджетних коштів в сумі 96 302,34 грн.

«Починати було важко, але нині ми вже маємо досвід у цьому виді роботи», – зауважила очільниця сумських освітян.

Наразі управління освіти і науки проводить через електронну систему ProZorrо закупівлю періодичних видань на 2017 рік, комп’ютерної техніки, меблів та електром'ясорубок на загальну вартість 102992 грн. Найближчим часом, з метою прозорості та відкритості, конкурентного відбору та економії бюджетних коштів, планується проведення закупівель палива, 3-х ярусних ліжок для садка № 31, обладнання для харчоблоку спеціальної школи, капітального ремонту покрівлі та облаштування огорожі спортивного майданчика школи № 3.

Разом із тим, зазначила Антоніна Данильченко, під час проведення державних закупівель через електронну систему ProZorrо трапляються випадки, коли закупівля не відбувається», у зв’язку з неподанням жодної пропозиції. В практиці управління освіти і науки та підпорядкованих закладів налічується 14 таких закупівель на суму 702 849 грн. Також вона наголосила на тому, що лише у 36 % випадків переможцями виходять суб’єкти господарювання міста та області, тож тільки 36 % коштів залишається в області.

«Система діє, і нам усім треба вчитись працювати в ній», – зазначив у відповідь міський голова.

До підвищення кваліфікації Олександр Лисенко закликав як суб’єктів господарювання Сумщини, так і відповідальних за закупівлі у структурних підрозділах і на комунальних підприємствах. У зв'язку з цим, доручив провести заняття з відповідної теми.