Надрукувати
Перегляди: 1531

У четвер, 20 жовтня, у Сумах обговорили шляхи вирішення проблеми із заборгованості по виплаті заробітної плати на деяких підприємствах міста.

Ситуацію обговорювали під час засідання міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики зайнятості населення, створення робочих місць та легалізації.

Нині борги по заробітній платі мають сім підприємств міста. Серед них: КП «Сумижитло» (768,5 тис. грн.), ТОВ «Технолог» (223 тис. грн.), ТОВ «Техно» (69,4 тис. грн.), ПВКМП «НАСА» (712,1 тис. грн.), ТОВ «ЖМ Груп» (248,7 тис. грн.), Сумський обласний госпрозрахунковий ветеренарно-санітарний загін» (16,7 тис. грн.), ПАТ «Сумиоблагротехсервіс» (10,7 тис. грн.). Загальна сума заборгованості складає близько 2 млн грн.

Аби ж вона якомога швидше була ліквідована, члени комісії вирішили звернутися до Головного територіального управління юстиції у Сумській області. Тут мають вжити всіх необхідних заходів до підприємств-боржників, які не лише накопичують борги перед своїми працівниками, але й ігнорують запрошення на засідання комісії.
Всього з початку року на 10 засіданнях міської комісії розглянуто ситуацію з виплатою заробітної плати на 27 підприємствах, які мали понад 78 млн грн. боргів із заробітної плати. За цей час члени комісії заслухали представників лише 18 підприємств. Неодноразово, за рішенням комісії, направлялись звернення до: Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної ради України, Міністра фінансів України та Міністра соціальної політики України щодо сприяння у прискоренні відшкодування ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» податку на додану вартість та нанання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Надсилалися звернення і до Державного агентства автодоріг України та Служби автомобільних доріг в Сумській області щодо проведення розрахунків за виконані ДП «Сумський облавтодор» та його філіями роботи; до засновників дев'яти підприємств- боржників, по яких відсутній зв’язок і їхніми керівниками не повідомлено органи статистики про погашення боргів по заробітній платі, щодо вирішення питання подальшого існування цих підприємств; Сумського відділу поліції та Сумської місцевої прокуратури про вжиття заходів реагування до п'яти керівників підприємств, які допускають приріст боргів із заробітної плати. Крім того, переліки підприємств-боржників надаються щотижня до Сумської місцевої прокуратури та щомісяця до управління Держпраці у Сумській області.

В результаті проведеної з початку року роботи погашено заборгованість із заробітної плати на 11 підприємствах в загальній сумі 1,6 млн грн., 3 підприємства сплатили понад 8,5 млн грн. внесків по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, 15 підприємств – 6,6 млн грн., ще 15 підприємств – 46050,7 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб від погашення боргів із заробітної плати або часткової їх виплати.