005.jpg

У Сумах працівники поліції проводитимуть рейди з виявлення недобросовісних продавців піротехнічної продукції.

Традиційно напередодні Нового року в населених пунктах активізуються продавці петард та феєрверків. У бажанні швидко й багато заробити іноді вони йдуть на порушення закону.

Головне управління Національної поліції в Сумській області нагадує громадянам, що діяльність, пов’язана з виробництвом і торгівлею піротехнічними виробами, підлягає ліцензуванню. Заборонено реалізовувати побутові піротехнічні вироби на ринках, вулицях чи у непристосованих для цього місцях. Категорично забороняється продавати або передавати таку продукцію особам, які не досягли відповідного віку: 12, 16 або 18 років – в залежності від класу феєрверків.

Правоохоронці попереджують власників спеціалізованих точок про відповідальність за збут таких небезпечних товарів неповнолітнім. У разі виникнення сумнівів щодо віку покупця, продавець має вимагати у нього підтверджуючий документ.

Законодавством передбачена відповідальність за такий вид незаконної діяльності. Відповідно до ст. 195-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів тягне за собою накладення штрафу від тридцяти п'яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів.