0010.jpg

Фахівці КП «Міськводоканал» ознайомились із роботою модернізованих очисних споруд КП «Кременчукводоканал».

Запозичувати досвід вирушили директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ, головний інженер підприємства Йосип ТИСІВСЬКИЙ, начальник очисних споруд Микола ПОКУТНІЙ, а також заступник міського голови Олександр ЖУРБА, радник міського голови Ігор ГЕЦ та професор СумДУ Микола СОТНИК.

«Метою робочого візиту було вивчення досвіду колег у проведенні реконструкції очисних споруд, яка призвела до зниження енергозатрат та до приведення у відповідність вимогам сучасності. У цьому питанні напрацювання КП «Кременчукводоканал» є надзвичайно актуальними, адже наразі в Сумах досить гостро стоїть питання капітального ремонту або повної реконструкції міських каналізаційних очисних споруд через їх фізичний знос», – зазначив Анатолій Сагач.

Свого часу КП «Кременчукводоканал» взяло участь в інвестиційному проекті «Розвиток міської інфраструктури» із залученням фінансового ресурсу Міжнародного банку реконструкції та розвитку. За ці кошти було здійснено реконструкцію відстійників, відновлено залізобетоні та металеві конструкції об’єктів очисних споруд, встановлено чотири коридорні аеротенки з використанням сучасних аераторів, виконано величезний обсяг робіт з реконструкції грабельного відділення та замінено насосне обладнання.

Фахівці КП «Кременчукводоканал» розповіли гостям про успішну реалізацію інвестиційного проекту та про відчутний економічний ефект від впровадження сучасних технологій та новітнього обладнання на основних енергоємних об’єктах: очисних спорудах, компресорній, каналізаційних насосних станціях тощо.

Протягом усього часу експлуатації очисних споруд у Сумах, а саме з 1968 року, не було напрацьовано комплексного підходу до їх капітального ремонту або реконструкції. Через брак фінансів, заміна обладнання або ремонт споруд та мереж відбувались вибірково, що давало можливість лише частково покращити ефективність роботи окремих вузлів. Щорічно КП «Міськводоканал» виконує поточні заходи з підтримання робочого стану очисних споруд. Проте ситуація потребує широкого впровадження технічних заходів і технологічних підходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи обладнання.