003.jpg

У Сумському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області розповіли про пенсійне забезпечення сумчан - водіїв за фахом.

Зокрема, мова йде про умови призначення пенсії за вислугу років та пенсії за віком на пільгових умовах.

Фахівці зазначають, що пунктом «а» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих у технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар'єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи, - після досягнення 55 років і за стаж роботи: для чоловіків — не менше 30 років, з них не менше як 12 років 6 місяців на зазначеній роботі; для жінок — не менше 25 років, з них не менше як 10 років на зазначеній роботі.

За відсутності в жінок 25, а в чоловіків 30 років стажу роботи в період до 1 квітня 2024 року право на пенсію за вислугу років надається за наявності стажу роботи.

До досягнення 55-річного віку право на пенсію за вислугу років мають жінки 1970 року народження і старші після досягнення ними віку.

Пункт «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачає право на пенсію за віком на пільгових умовах водіїв міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв — після досягнення 55 років і при стажі роботи: для чоловіків — не менше як 30 років, у тому числі на зазначеній роботі не менше як 12 років 6 місяців; для жінок — не менше як 25 років, у тому числі на зазначеній роботі не менше як 10 років.

За відсутності в жінок 25, а в чоловіків 30 років стажу роботи в період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи.

До досягнення 55-річного віку право на пенсію за віком на пільгових умовах мають жінки 1970 року народження і старші після досягнення ними віку.

Якщо особа одночасно має право на різні види пенсії, призначається один із них. При чому алгоритм визначення розміру пенсії за вислугу років і пенсії за віком на пільгових умовах аналогічний алгоритму, за яким визначається розмір пенсії за віком особи, яка вже виходить на пенсію за досягнення загальновстановленого пенсійного віку. Робота в шкідливих умовах лише дає право вийти на пенсію раніше. Ці пенсії призначаються довічно.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за вислугу років призначаються в разі залишення роботи, яка дає право на цю пенсію. Отже, в період одержання цього виду пенсії працювати можна, але не на роботі, яка дає право на пенсію. В разі, якщо після призначення пенсії за вислугу років особа працевлаштується за спеціальністю, що дає право на пенсію за вислугу років, вона зобов'язана повідомити про це Пенсійний фонд. Виплату пенсії буде припинено, а після звільнення з такої роботи — поновлено.

Для призначення пенсії за віком на пільгових умовах наразі не має значення, на якій посаді працює пенсіонер.