Надрукувати
Перегляди: 1286

Сумське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України надало рекомендації учасникам ринку послуг зі встановлення побутових приладів обліку газу.

Зокрема, мова йде про те, що минулоріч у Сумському регіоні зазначений ринок характеризувався нетиповою ринковою поведінкою ПАТ «Сумигаз» та суб’єктів господарювання, що займалися монтажними роботами, оскільки у переважній більшості ними вчинялися дії лише на користь одного виробника.

За інформацією ПАТ «Сумигаз», протягом січня-жовтня 2016 року Товариством було прийнято на абонентський облік від населення, що замовляло встановлення лічильників за власний кошт, у переважній більшості лише лічильники газу виробництва ТОВ «Самгаз» (м. Рівне). При цьому в Україні налічується 35 побутових приладів обліку газу, які дозволені до встановлення та використання, як мембранного, так і роторного типів.

Зважаючи на це, Відділення рекомендувало ПАТ «Сумигаз» доповнити «Розділ для клієнтів» на офіційному сайті Товариства посиланням на Реєстр затверджених типів засобів вимірювальної техніки, що можуть бути встановлені в Україні у безспірному порядку та забезпечити прийняття на абонентський облік газові лічильники, що внесені до цього Реєстру, незалежно від типу, назви чи виробника відповідно до погодженої ПАТ «Сумигаз» проектної документації та вимог Кодексу газорозподільних систем.

Окрім того, у 2016 році у Сумській області послуги з встановлення побутових лічильників газу надавалися 23 суб’єктам господарювання, при цьому дозволи на виконання відповідних робіт мають 59 суб’єктів господарювання.

Дії зазначених суб’єктів господарювання також були нетиповими, оскільки у переважній більшості випадків ними виконувалися влаштування побутових лічильників газу виробництва ТОВ «Самгаз».

З метою запобігання порушенням конкурентного законодавства Відділення рекомендувало цим суб’єктам господарювання:

- при здійсненні господарської діяльності на ринку послуг, пов’язаних із реконструкцією внутрішніх систем газопостачання та встановлення побутових приладів обліку газу, утримуватись від вчинення дій, які можуть бути кваліфіковані як антиконкурентні узгоджені дії;

- забезпечити встановлення приладів обліку газу, внесених до Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки, незалежно від їх типу, назви чи виробника, придбаних споживачами у відповідності до вимог проектної документації та Кодексу газорозподільчих систем.