005.jpg

В обласному центрі зрушило з місця питання, яке не вирішувалося роками: відродження молодіжного центру «Романтика».

Саме цьому було присвячене засідання «круглого столу», яке відбулося 17 березня.

 До обговорення долучилися перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО, секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ, начальник відділу культури та туризму Наталія ЦИБУЛЬСЬКА, начальник відділу у справах молоді та спорту Віра МОТРЕЧКО, проектувальники та будівельники, представники громадських організацій, які опікуються молодіжними питаннями, проведенням мистецьких акцій, молодіжні активісти.

«Те, що місто потребує сучасного молодіжного центру – факт. І перше, що спадає на думку, це колись добре знане і улюблене багатьма місце – «Романтика». За ініціативи міського голови розпочато роботу з повернення місту її справжньої окраси. Наше завдання – спільно докласти зусиль, аби відродити «Романтику», використавши сучасні технології та вдихнувши у неї нове життя. А яким саме воно буде – вирішувати вам», - звернувся до молоді перший заступник міського голови.

Підтримав цю позицію і секретар міськради Андрій Баранов, який наголосив, що перш ніж оголошувати тендер на реконструкцію будівлі «Романтики», був опрацьований великий обсяг документів та вивчений досвід щодо вимог до сучасних європейських молодіжних центрів.

«Звичайно, першочергово ми керувалися тим, аби наша молодь, а також молодь з інших міст нашої країни та закордону, яка буде приїздити до Сум, мала всі умови для саморозвитку та спілкування. І сьогодні до розмови ми запросили найактивніших наших містян, які пропагують молодіжну культуру в Сумах», - сказав Андрій Баранов.

У Сумах не вистачає приміщень для проведення загальноміських заходів, як молодіжних, так і культурно-мистецьких, зазначили Віра Мотречко та Наталія Цибульська. Тож відродження «Романтики» стимулюватиме молодь міста та діячів культури до нового формату роботи та втілення нереалізованих раніше ініціатив.

Тож «Романтика» має стати найактивнішим осередком молодіжного руху нашого міста.

Під час обговорення мова йшла про технологію, яка буде застосовуватися під час реконструкції будівлі та обсяги фінансування.

Про це розповіли начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій Шилов, проектант Валерій ЛАВРІШЕК та директор ТОВ «Топаз» (виконавець робіт) Микола СІРОШТАН.

Першочергово займуться посиленням фундаменту, розвантаженням покрівлі, повною заміною вітражів та відмостка. Так, планують заглибити на 15 метрів додаткових 178 свай, зняти 70-сантиметровий пласт додаткових керамзиту з даху будівлі, що суттєво зменшить навантаження на фундамент та зміцнить його. Власне каркас, за словами фахівців, перебуває у доброму стані. Планується і впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, особливо щодо опалення, водопостачання, використання електрики тощо.
Валерій Лаврішек та Микола Сіроштан запевнили у безпечності будівлі після завершення робіт відповідно до проекту.

«У міському бюджеті вже передбачено 5 млн грн., на черговій сесії міської ради за нашим зверненням планується виділення ще 5 млн грн. Загалом вартість реконструкції будівлі та благоустрою території обійдеться міському бюджету у понад 23 млн грн. Саме з такою сумою ТОВ «Топаз» виграло тендер. Разом з тим, маємо враховувати складну економічну ситуацію в країні», - повідомив Віталій Шилов.

Завершити реконструкцію планують до вересня 2018 року.

Висловити свою точку зору щодо того, які ж найважливіші аспекти функціонування має зберегти в собі молодіжний центр «Романтика» після реконструкції, під час обговорення міг кожен із присутніх. Зокрема, керівник ГО «Арт-хвиля» Олексій ЖОЛУДЬ зауважив, що після того, коли реконструкцію буде повністю завершено, молодь у Сумах видихне з полегшенням. «На це чекали всі сумчани. Особливо активна та креативна молодь нашого міста. Тому вдячні міській владі за те, що звернули увагу на цю проблему і взялися за її вирішення. Впевнений, що ми отримаємо сучасний європейський молодіжний центр з урахуванням усіх вимог сьогодення», - сказав Олексій Жолудь.

Вже у квітні разом з молоддю проведуть зустрічі, на яких детально вестимуть розмову про функціональне наповнення та планування приміщень «Романтики».