0010.jpg

У Сумах другий рік поспіль впроваджують механізм дольової участі співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках.

Детально про це на брифінгу 21 квітня розповіли директор департаменту інфраструктури міста Григорій ЯРЕМЕНКО та начальник відділу житлового господарства цього ж департаменту Тетяна ВЛАСЕНКО.

Як зазначив Григорій Яременко, закон дозволяє колишньому власнику житлового будинку брати участь у його капітальному ремонті. А втім, виконати роботи по всіх об’єктах у короткі терміні і суто бюджетним коштом не можливо. Лише для того, аби стабілізувати ситуацію, необхідно щонайменше три-чотири роки. Відтак, із метою комплексного оновлення внутрішньобудинкових мереж та конструктивних елементів багатоквартирних будинків міста, забезпечення участі співвласників багатоквартирного будинку у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території, а саме проведенням робіт капітального ремонту (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних будинках, створення комфортних умов для проживання мешканців у власних оселях торік 5 жовтня міська рада затвердила Положення про дольову участь співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках м. Суми. Перелік робіт, що можуть бути виконані із залученням коштів міського бюджету, визначені Постановою Кабінету Міністрів України. Серед таких: капітальний ремонт покрівель, ліфтів, мереж.

Виділення коштів з міського бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду ОСББ та ЖБК відбувається на умовах співфінансування, а саме: до 70 % від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, не менше 30 % − власні та залучені кошти ОСББ, ЖБК. Для житлового фонду співвласників багатоквартирного будинку (збори співвласників) пропорція наступна: до 60 % від загальної вартості робіт – кошти міського бюджету, не менше 40 % − власні та залучені кошти співвласників багатоквартирних будинків.

У поточному році на проведення цих робіт у міському бюджеті передбачено 6 млн грн. Для будинків ОСББ, ЖБК – 1,5 млн грн., для співвласників багатоквартирного будинку в якому не створено ОСББ, ЖБК – 4,5 млн грн. Різницю в сумах Григорій Яременко пояснив тим, що будинків першої групи значно менше.

Від початку запровадження такого механізму, повідомила Тетяна Власенко, він викликав зацікавленість серед сумчан. Щотижня із даного питання до департаменту інфраструктури міста зверталось по п’ять осіб. Втім, усю процедуру пройшли лише одиниці. Торік можливістю дольової участі у проведенні ремонтів житлових будинків скористався один ЖБК (пр-т М. Лушпи, 51 – капітальний ремонт покрівлі на суму 96 тис. грн). Наразі вже оформлені документи та виділені кошти з міського бюджету на ремонт ліфтів у першому та другому під’їздах у будинку по вул. Заливній, 19.

Як зазначила Тетяна Власенко, процедура дольової участі співвласників у капітальному ремонті нескладна. Вона покроково розповіла, як це відбувається.

«І депутатські комісії, і департамент інфраструктури зацікавлені в тому щоб швидше прийняти рішення про співфінансування. На жаль, поки що не всі жителі міста усвідомили, що вони господарі не лише власної квартири. Й досі у свідомості те, що квартира – це моє, а будинок – це комунальне. Але законодавство змінилось: зараз це спільна сумісна власність», – наголосив директор департаменту інфраструктури міста.

Консультації з даного питання можна отримати у департаменті інфраструктури міста за адресою: вул. Горького, 21, 3-й поверх, каб. 301 (тел.:70-05-96).

Процедура співучасті співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках