007.jpg

У четвер, 20 квітня, відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики зайнятості населення, створення робочих місць та легалізації.

Під головуванням заступника міського голови Ольги ВОЛОШИНОЇ члени комісії опрацювали причини виплати заробітної плати в розмірі меншому за мінімальний на 9 підприємствах (менше мінімального розміру нараховувалась заробітна плата 225 працівникам з 402), значного зменшення чисельності працівників на 12 підприємствах (чисельність працівників в січні 2017 року зменшилась порівняно з груднем 2016 року на 156 осіб), використання робіт за договорами цивільно-правового характеру замість працевлаштування на штатні посади на 5 підприємствах (256 осіб працювали за договорами цивільно-правового характеру при штатній чисельності 131).

Керівники п'ятнадцяти будівельних підприємств зазначили, що причиною такої ситуації є відсутність обсягів замовлень, особливо в осінньо– зимовий період, недостатність кваліфікованих працівників за робітничими професіями (електрогазозварювальники, кранівники, муляри та інші), невідповідність розмірів заробітної плати в галузі кваліфікації спеціалістів та напруженості праці. Всі ці фактори спонукають фахівців працевлаштовуватись за кордоном.

Окремо увагу було зосереджено на необхідності перегляду на державному рівні ціноутворення на будівельні роботи, передбачивши під час проведення тендерних процедур визначення у вартості робіт страхового фонду з урахуванням зимових місяців, коли будівельні підприємства майже не працюють.

Сумському міському центру зайнятості доручено опрацювати питання підбору серед безробітних спеціалістів з відповідною будівельною кваліфікацією.

Керівники 11 підприємств торгівлі та ресторанного бізнесу повідомили, що в зв’язку зі зростанням цін та тарифів зменшується платоспроможність населення і, як наслідок, обсяги реалізації товарів та послуг. Крім того, сезонність роботи також має значний вплив на їх діяльність. До сезонних робіт, на час здійснення яких проводиться набір працівників за строковими трудовими договорами, належать: переробка і реалізація цукрового буряку та інших овочевих культур, надання послуг мобільного харчування через мережу літніх кафе та майданчиків.

Управлінню Держпраці у Сумській області надано пропозиції щодо проведення перевірок та вжиття заходів адміністративного впливу по 5 із розглянутих на засіданні комісії підприємств. Решта керівників зобов’язались вжити термінових дієвих заходів по збільшенню обсягів робіт та надання послуг, недопущенню скорочення працівників, мінімізації заробітної плати та забезпечення підвищення її рівня.