0010.jpg

Протягом квітня у аптека Сум за програмою «Доступні ліки» було отоварено 2632 рецепта на загальну суму 92,9 тис. грн.

Саме у квітні розпочалось запровадження реімбурсації (відшкодування вартості лікарських засобів) для хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму за переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів. Відшкодування лікарських засбів передбачене Постановою Кабінету Міністрів України від 17.03.2017 №152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів».

Загалом місту на реалізацію цієї програми виділено на 2017 рік 3 360 тис. грн. При необхідності сума може бути збільшена.

8 аптечних компаній міста розпочали роботу згідно укладених договорів із відділом охорони здоров’я на відшкодування вартості лікарських засобів.

Відділ охорони здоров’я нагадує, як пацієнт може отримати ліки за програмою «Доступні ліки». Перш за все необхідно звернутися у поліклініку до лікаря.

Лікар виписує пацієнту рецепт на лікарський засіб, вказуючи непатентовану назву діючої речовини ліків. Без рецепта ліки за програмою «Доступні ліки» отримати неможливо.

З цим рецептом пацієнт іде до аптечного закладу, що бере участь у програмі «Доступні ліки» і має відповідну наліпку. В аптеці пацієнту пропонують декілька торгових марок, які містять відповідну діючу речовину.

Пацієнт вирішує, яку торгову марку придбати. Якщо лікарський засіб бере участь у програмі «Доступні ліки», його нададуть безкоштовно або з незначною доплатою. Якщо він не підпадає під програму «Доступні ліки», вартість цих ліків держава не відшкодовує.

Якщо ж в аптеці закінчились безкоштовні ліки, то пацієнт може зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку; може звернутись в іншу аптеку або обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

Варто звернути увагу на те, що ціни на ліки, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», у всіх аптеках, що уклали договори, будуть одинакові.
Довідково: перелік лікарських засобів, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», можна знайти у Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, на сайті Міністерства охорони здоров’я, а також на Інформаційному порталі Сумської міської ради та сайті відділу охорони здоров’я.
Перелік аптек, що беруть участь у програмі, можна знайти на останніх двох сайтах.

«Доступні ліки» – це урядова програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.

Програма «Доступні ліки» надає можливість кожному українцю отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, діабет ІІ типу.

Оновлений перелік аптечних компаній міста, що беруть участь у програмі «Доступні ліки».