004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (15 – 22 травня 2017 року).

Бюджет

До Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 468,2 млн грн. (35,9 % до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становить 26,1 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 29 млн грн.; акцизний податок – 10 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 6,5 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом – 14,7 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 6,5 млн грн.; єдиний податок – 10,4 млн грн., акцизний податок – 2,9 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування трансфертів) збільшилися на 115,5 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 24,2 млн грн. (34,3 % до плану на рік), що на 2 млн грн. більше надходжень за відповідний період 2016 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 2,3 млн грн. що 1,8 раза більше від планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 682 млн грн. (98,8 % до плану на січень-травень за розписом), до Спеціального фонду офіційних трансфертів не надходило.

Плата за землю та комунальне майно

Станом на 19 травня від оренди комунального майна надійшло 6,9 млн грн. (40,6 % плану на рік).

Земельного податку з початку року отримано 18,3 млн грн. (35,8 % плану на рік), орендної плати – 38,4 млн грн. (33,2 %).

Від продажу земельних ділянок – 26,3 тис. грн. (2,4 %), від відчуження комунального майна – 1 млн грн. (102,8 %).

Заборгованість із заробітної плати

З початку травня заборгованість із заробітної плати зменшилась на 24,3 млн грн. за рахунок її погашення у ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (150 тис. грн.), ТОВ «Технолог» ( 68,6 тис. грн.) та ТОВ «НВП «Техно» (39,1 тис. грн.), часткових виплат у ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (23,7 млн грн.), ТОВ «Маш-Сервіс» (178,2 тис. грн.), ТОВ Професійний футбольний клуб «Суми» (85,3 тис. грн.), Сумському коледжі економіки і торгівлі (37,5 тис. грн)., ТОВ «Сумиспортінвест» (8,5 тис. грн.), ПАТ ВЕК «Сумигазмаш» (5 тис. гривень).

Станом на 22 травня сума загального боргу склала 78,5 млн гривень.

Його накопичили 23 підприємства: п’ять – економічно активні (48,5 млн грн.), вісім – підприємства-банкрути (28,9 млн грн.), 10 – економічно неактивні (1,1 млн грн.).

Питома вага заборгованості – 61,9 % – належить економічно активним підприємствам (ПАТ «Сумське машинобудівне науково- виробниче об’єднання» – 60,4 %), 36,8 % – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 32 %, ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» – 2,4 %), 1,3 % – неактивним підприємствам.

Охорона здоров'я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з'явилось на світ 37 дітей (за попередній тиждень – 21): хлопчиків – 21, дівчаток – 16.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась: 316 осіб проти 399.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 178 (переломи – 46, травми зв’язок – 48, рани – 43, вивихи – дев’ять, інше – 32).

Вуличних травм – 109 (переломи – 30, травми зв’язок – 24, рани – 16, вивихи – п’ять, інше – 34). Дорожньо-транспортних – дві, спортивних – п’ять, інших – 22.

До міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди шпиталізували двох дітей із гострим побутовим випадковим отруєнням ліками та невідомою речовиною. На даний час вони у задовільному стані виписані додому.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 30 переселенців із Донецької та Луганської областей: 13 дорослих (усі з приводу лікування) і 17 дітей (одна дитина за лікуванням, решта – з приводу медичного огляду).

Медичної допомоги потребували й 11 військовослужбовців, котрі перебували в зоні проведення АТО.

Зареєстрували чотири телефонні дзвінки до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовиків, котрі перебували на Сході країни, та їхніх рідних.

Освіта

Освітяни готувались до завершення навчального року.

Відбулась державна підсумкова атестація з математики та читання в
4-х класах.

Інформаційно-методичний центр провів безоплатне пробне тестування у форматі ЗНО з математики та історії, яке пройшли 1400 учнів 10-х класів.

Шкільні євроклуби долучились до урочистостей з нагоди Дня Європи в місті. Команди навчальних закладів узяли участь в інтелектуально-спортивній грі «Єврофутквест», яка проходила в парку ім. Кожедуба.

У школах і садочках відзначили День вишиванки, організувавши тематичні флешмоби, виставки.

Під час тижня безпеки життєдіяльності в усіх дошкільних навчальних закладах провели навчальні евакуації та заняття з батьками з відпрацювання дій у надзвичайних ситуаціях.

Відбулась розширена науково-методична рада з питань підведення підсумків стажування, за результатами якої 29 учителів-стажистів отримали сертифікати про успішне завершення стажування у міській Школі вчителя-стажиста.

На базі Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді організували міський екологічний круїз для вихованців позашкільних закладів «Таємниці рідної землі».

У гімназії № 1 відбувся захист проектів міського фестивалю-конкурсу учнівських хімічних проектів екологічного спрямування.

Команда школи № 23 взяла участь в обласному етапі Всеукраїнського фестивалю дружин юних пожежних, який проходив у дитячому таборі «Ровесник».

У рамках підготовки до літньої відпочинкової кампанії провели лабораторні дослідження якості питної води у загальноосвітніх навчальних закладах міста.

Відбулась розширена нарада для заступників директорів з навчально-виховної роботи, начальників таборів, кухарів щодо підготовки до відпочинкової кампанії 2017 року за участю представників управління Держпродспоживслужби в м. Сумах, Сумського міського відділу Управління ДСНС України в Сумській області та відділу з охорони праці міської ради.

Відбулось вісім методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Тривали капітальні ремонти у дошкільних навчальних закладах № 7, № 10, № 25, № 27, № 33, № 40, у школах № 1, № 2. Розпочались ремонтні роботи у дитячому садку № 14 та школі № 12.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період із 12 по 18 травня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 185 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 19 травня перебували на обліку, складала 2304 осіб, із них 1888 (82 %) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 892 одиниці: для робітників – 522, службовців – 268 , осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 102. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 556 трудових договорів (укладені до 1 січня 2015 року).

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 2243 особи, з них зареєстрованих безробітних – 997.

Організували та направили на виконання робіт тимчасового характеру 50 осіб.

До проведення громадських робіт із початку року залучили 200 осіб із числа зареєстрованих безробітних: 118 працювали у КП «Зелене будівництво», 60 – у департаменті соціального захисту населення, 22 – у КП «Спеціалізований комбінат».