006.jpg

Протягом квітня-травня в аптеках Сум було отоварено 8696 рецептів на загальну суму 280,1 тис. грн.

Уже 9 аптечних компаній міста (44 аптеки та аптечних пункти) уклали договори із відділом охорони здоров’я на відшкодування вартості лікарських засобів. Їх можна знайти за відповідними наліпками.

У зв’язку з високим попитом на медичні препарати у наявності в аптечних закладах не завжди є повний перелік ліків, які включені до Реєстру лікарських засобів. За інформацією керівництва аптечних закладів, компанії-постачальники медикаментів, від яких аптечні заклади отримують медикаменти з метою наступної роздрібної торгівлі, також не можуть забезпечити 100% наявність лікарських засобів у зв’язку з їх відсутністю у фармацевтичних виробників.

Отже, якщо в аптеці закінчились безкоштовні ліки, пацієнт може зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку, може звернутись в іншу аптеку, або обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

Довідково: у Сумах з квітня поточного року розпочалось запровадження реімбурсації (відшкодування вартості лікарських засобів) для хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму за переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів.
Перелік лікарських засобів, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», можна знайти у Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, на сайтах Міністерства охорони здоров’я, а також на Інформаційному порталі міської ради та відділу охорони здоров’я.
Перелік аптек, що беруть участь у програмі, також можна знайти на  Інформаційному порталі міської ради та сайті відділу охорони здоров’я. Перелік регулярно оновлюється.
«Доступні ліки» – це урядова програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.