002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО взяв участь в обласному семінарі «Стан водопровідно-каналізаційного господарства області та шляхи його покращення».

Дана тема, зазначив очільник обласного центру, надважлива, у тому числі й для Сум, адже це одне з небагатьох міст України, що можуть похвалитись тим, що його жителі споживають артезіанську воду. Втім, зауважив він, просто взяти воду з підземних джерел замало, її ще треба доставити такоюж чистою до кранів сумчан. Для цього міська влада задіює всі можливі фінансові та технологічні ресурси, вивчає кращі світові практики.

В останні роки в Сумах активно працюють над заміною зношених мереж, побудували нову глибоководну свердловину, проводять реконструкцію каналізаційного напірного колектора, придбали нове лабораторне обладнання, поповнили автопарк КП «Міськводоканал» спецтехнікою.

«Проблеми у водоправідно-каналізаційному господарстві міста виникли не сьогодні, а існують уже 30-40 років, і, на жаль, стратегічно до цього питання, на мою думку, не підходили. Ми сьогодні розробили чіткий план, як треба діяти. Якщо ми говоримо, що побудували нову свердловину і за місяць введемо її в експлуатацію, то це - мінімум. У планах - чотири нові свердловини, ремонт свердловин на Токарівському водозаборі. Зрозуміло, що в цьому році ми не втілимо нашу стратегічну програму повністю, але приділятимемо цим питанням особливу увагу і надалі», – наголосив Олександр Лисенко.

Директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ зауважив, що підприємство плідно співпрацює з місцевою владою.

«Між нашим комунальним підприємством та місцевою владою налагоджено конструктивний діалог. Враховуючи важливість якісного водозабезпечення сумчан та сталого процесу водовідведення, міський голова та депутатський корпус зазвичай підтримують ініціативи «Водоканалу» і виділяють кошти», – сказав Анатолій Сагач.

Торік коштом міської скарбниці виконано робіт по об’єктах на загальну суму близько 80 млн грн.(майже 19 млн грн. пройшло через водоканал). У поточному році за кошти міського бюджету підприємство планує придбати три сучасні лабораторні прилади.

У 2017-2018 роках передбачено закупити нову спецтехніку та обладнання: ремонтно-відновлювальні машини (аварійки), автоцистерну для питної води, автокран, самоскиди, автобус, екскаватори, а також систему телеінспекції, обладнання та транспорт для лабораторії.

Департаментом інфраструктури міста, як замовником, також розроблено три проектно-кошторисні документації на реконструкцію діючих залізобетонних самотічних колекторів. Після тендерних процедур розпочнуться безпосередньо роботи. Дані проекти також були подані до Державного фонду регіонального розвитку для можливості співфінансування з державного бюджету. Попередньо, об’єкти фондом узгоджені.

На перспективу запланували будівництво зливної станції на території очисних споруд, впровадження системи диспетчеризації, створення максимальної кількості закільцювань, встановлення на всю техніку навігаторів (GPS), що допоможе економити пально-мастильні матеріали на 20-25%, створення Сервісного Центру водоканалу та кабінету споживача на  сайті.