003.jpg

У четвер, 20 липня, відбулося спільне засідання обласної тимчасової комісії та міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики зайнятості населення, створення робочих місць та легалізації.

На засіданні розглянуто ситуацію, що склалась на семи підприємствах, де існували борги по заробітній платі в загальній сумі 86039,1 тис. грн.

Серед таких: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», ТОВ «Маш-Сервіс», ПАТ «Укрхімпроект», Сумський коледж економіки і торгівлі, ВАТ «Selmi», ТОВ «ЖМ Груп», ПП «Суми-Капітал». Члени комісій визначались щодо шляхів та перспектив погашення заборгованості перед працівниками. Надано зобов’язання щодо ліквідації боргів до 1 серпня ПАТ «Укрхімпроект», до 1 жовтня - Сумським коледжем економіки і торгівлі.

Крім того, було проаналізовано причини низького рівня заробітної плати, зменшення чисельності штатних працівників та збільшення кількості договорів цивільно-правового характеру 18 підприємствам, що зареєстровані як промислові та здійснюють діяльність у сфері виготовлення продуктів харчування, виробництві текстилю, одягу, лісопильних, гумових та пластмасових виробів. Від керівників підприємств отримано зобов’язання вжити термінових дієвих заходів по збільшенню обсягів робіт та надання послуг, недопущенню скорочення працівників, мінімізації заробітної плати та забезпечення підвищення її рівня.

З початку поточного року ці питання розглядались на семи засіданнях комісії. За результатами опрацювання ситуації по 35 підприємствах будівництва, торгівлі та ресторанного бізнесу, промисловості.

Виконано зобов’язання на 17 підприємствах, де збільшено чисельність штатних працівників на 87 осіб, на 12 підприємствах зменшено кількість на 269 осіб, що працюють за цивільно-правовими договорами, на 27 підприємствах збільшився середній розмір заробітної плати.

По решті підприємств комісією було надано пропозиції управлінню Держпраці у Сумській області щодо проведення перевірок та вжиття до порушників заходів адміністративного впливу.

Проаналізовано ситуацію, що склалась на 20 підприємствах, які мали 100 850,3 тис. грн. боргів по заробітній платі, заслухано представників десяти підприємств. Направлено листи: керівникам підприємств-боржників по заробітній платі щодо складання графіків погашення боргів, ліквідаторам – про визначення шляхів та кінцевих термінів завершення ліквідаційної процедури; міській організації роботодавців «Сумське об’єднання роботодавців» та Федерації організацій роботодавців Сумської області щодо сприяння отриманню замовлень або перепрофілюванню підприємств, що мають борги по зарплаті з урахуванням конкурентоспроможності продукції та послуг; Кабінету Міністрів України щодо сприяння у прискоренні відшкодування ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» податку на додану вартість.

Щомісяця переліки підприємств-боржників направляються до депутатських комісій міської ради для врахування в роботі при наданні в оренду приміщень, комунального майна та земельних ділянок та управління Держпраці у Сумській області для вжиття заходів адміністративного впливу.

В результаті проведеної роботи з початку 2017 року погашено борги по заробітній платі на 12 підприємствах в сумі 2 128,7 тис. грн., серед яких: ДП «Сумський облавтодор» та його філії (743,7 тис. грн.), ТОВ «Професійний футбольний клуб «Суми» (735,7 тис. грн.).