007.jpg

У вівторок, 25 липня, у Сумах поблизу Центрального ринку відбувся рейд з виявлення та припинення стихійної торгівлі.

Відповідну роботу проводили заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА, фахівці управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» та відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів , патрульна та муніципальна поліція.

Як повідомила Ольга Волошина, це вже другий подібний рейд. Працює у цьому напрямку і виконавча служба, яка буде застосовувати до недобросовісних торговців адмінстягнення, які вони повинні будуть сплатити.

«Під час першого рейду, який відбувся минулого тижня, виписувалися штрафи, які люди не одразу сплачували, бо там йшлося про великі суми, а от штрафи в розмірі 3,5 тис. грн. сплачувалися одночасно, аби товар не було конфісковано», - повідомила Ольга Волошина.

Наголосила вона й на тому, що ця робота буде вестися систематично, адже проблема стихійної торгівлі в місті повинна бути вирішена.

Ольга Волошина вкотре підкреслила, що ринки міста готові надати місця тим, хто бажає торгувати. Плата ж за санкціоноване місце торгівлі є доволі символічною - від 2 до 10 грн.

«Хочу довести до відома тих осіб, які сьогодні здійснюють несанкціоновану торгівлю біля Центрального ринку. Сьогодні ми вдруге здійснюємо рейд на цій території і він буде далеко не останній, оскільки найбільша кількість точок стихійної торгівлі розміщена саме тут. Тому, або вони працюють за законом і сплачують податки до бюджету, або ж сплачують штрафи», - сказала заступник міського голови.

Безпосередньо під час сьогоднішнього рейду найчастіше на торговців, які здійснювали стихійну торгівлю, складалися адмінпротоколи за ст. 152. «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів», що тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що ж до результатів попереднього рейду, то тут Ольга Волошина повідомила, що було складено п’ять адмінпротоколів, декілька осіб одразу сплатили штрафні санкції в банківських установах, у одного торговця конфіскували товар – це особа, яка мала заборгованість по штрафам у понад 17 тис. грн.