0010.jpg

У Сумах завдяки механізму дольової участі співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках капітально полагодили шість ліфтів.

У будинку № 19 по вул. Заливній, де діє ЖБК, за кошти міського бюджету та мешканців поремонтували два підйомники. Серед іншого – замінили кабіни та відновили систему диспетчерського зв’язку. По одному ліфту залишилось доробити ремонт у машинному відділенні, інший сьогодні проходив обстеження експертів. Як зауважили жителі будинку, самотужки ремонти ліфтів вони б не профінансували. Завдяки ж фінансовій допомозі з міського бюджету роботи обійшлись кожному з них у 500 гривень.

В ОСББ «Іллінська 52/2» за принципом 70/30 полагодили чотири підйомники. Два вже працюють, по решті завершуються ремонти.

«Дякую сумчанам, котрі повірили нам, переконували сусідів, збирали гроші. Сьогодні ми бачимо конкретні приклади того, що дана ініціатива працює. Вона дає реальну можливість у найкоротші терміни зробити ті ремонти, яких будинки потребували не один десяток років», – зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

За словами директора департаменту інфраструктури міста Григорія ЯРЕМЕНКА, загалом даним механізмом забажали скористатись мешканці 14 будинків, де є ЖБК чи ОСББ. Загальна сума вартості виконання робіт 5 млн грн., з яких 1,5 млн грн. – кошти мешканців. У переліку бажаних робіт – капітальні ремонти ліфтів (майже 40 підйомників), покрівель та інженерних мереж.

Як повідомив міський голова, наступного року планується розширити напрямки надання фінансової допомоги за таким принципом, а також запровадити місцевий аналог загальнодержавної програми «Теплі кредити».