0010.jpg

У Сумах обговорили питання прибирання та вивезення опалого листя та снігу в осінньо-зимовий період.

Про те, хто і яким чином буде здійснювати цю роботу, йшлося під час брифінгу 2 листопада.

Присутні на ньому були заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА, начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ, директор КП «Шляхрембуд» Олександр ВЕГЕРА, а також представники організацій-перевізників ТПВ: ТОВ «Сервісресурс» Олександр ІВАНЕНКО та ТОВ «А-Муссон» Ніна КІРПІЧЕНКО.

За словами Ольги Волошиної, питання прибирання та вивезення опалого листя та снігу сьогодні стоїть досить гостро і потребує негайного вирішення.

Свою позицію посадовиця висловила наступним чином: «За прибирання листя та снігу відповідають як комунальні, так і приватні підприємства, суб’єкти господарювання. Тому всі вони зобов’язані або самі прибирати закріплену за ними територію, або ж укладати договори з організаціями, які можуть здійснювати вивіз листя та снігу в осінньо-зимовий період».

З такою думкою погодився і начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан Голопьоров. Він повідомив, що відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», а також місцевих правил благоустрою, вивіз листя восени для підприємців є обов'язковим.

«Зрозуміло, що не всі суб’єкти господарювання і комунальні підприємства можуть власними силами робити це. Тому ми пропонуємо таким укладати договори з тими організаціями, які мають ресурси виконувати таку роботу. Особливо це стосується тих підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність по пр-ту Шевченка, вул. Троїцькій, вул. Харківській, вул. Петропавлівській», – розповів начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми».

Разом з тим, Руслан Голопьоров наголосив, якщо суб’єкти господарювання не виконуватимуть свої зобов’язання, то "муніципальна міліція" спільно з фахівцями інспекції складатимуть адмінпротоколи.

Аби ж уникнути непорозумінь, найкраще для підприємців буде все ж таки укласти договір із організацією, яке може вивезти як листя, так і сніг. За словами директора КП «Шляхрембуд» Олександра Вегери, наразі у Сумах таких налічується понад два десятки.

Принагідно Олександр Вегера підкреслив, що на сьогодні комунальне підприємство «Шляхрембуд» не має технічної можливості очищати всі вулиці міста, а також займатись вивезенням листя та снігу. Звичайно, підприємство може надавати такі послуги, проте на договірних умовах. Тож до такої співпраці він і закликав приватні та державні установи.

Підтримали керівника комунального підприємства й представники організацій-перевізників. Кожен із них підкреслив, що готовий вивозити опале листя та сніг. І виконує такі роботи й нині, хоча такі послуги в тариф не закладено. Відтак, ситуацію потрібно впорядкувати і перейти на договірні умови із сумчанами, комунальними та приватними підприємствами.