002.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (30 жовтня – 6 листопада 2017 року).

Бюджет

До Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,1 млрд грн. (82,8% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становить 7,4 млн грн. (-0,7 %), в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 14,5 млн грн.; акцизний податок – 9,1 млн грн.; земельний податок та орендна плата –
2,9 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом становить 8,6 млн грн. (+0,8 %), в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 1,2 млн грн.; єдиний податок – 5,5 млн грн.; плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів – 8,0 млн. гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 251,5 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 65,0 млн грн. (88,0% до плану на рік), що на 6,4 млн грн. (11,0%) більше надходжень за відповідний період 2016 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 9 млн грн. що на 62,8% більше планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1,21 млрд грн. (96,7% до плану на січень-жовтень за розписом), до Спеціального фонду – 19,3 млн грн. (42,2% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

У жовтні від оренди комунального майна надійшло 1,7 млн грн. (120,9% від планового завдання на місяць). Від відчуження комунального майна – 680,7 тис. грн. (748,0% від планового завдання на місяць).

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 16,8 млн грн. (99,0% від планового завдання на 10 місяців), від відчуження комунального майна – 4,3 млн грн. (155,3% від планового завдання на 10 місяців).

Станом на 1 листопада на розподільчому рахунку знаходяться кошти від оренди комунального майна в сумі 70,9 тис. грн.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом минулого тижня заборгованість по заробітній платі зменшилась на 28,0 тис. грн. за рахунок виплати у ТОВ «Маш-Сервіс».

Протягом жовтня поточного року заборгованість по заробітній платі зменшилась на 18,2 млн грн. за рахунок виплати у ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» (18 млн грн.), ТОВ «Маш-Сервіс» (109,6 тис. грн.), ТОВ «Сумиспортінвест» (49,4 тис. грн.).

Сума загального боргу наразі складає 110,3 млн гривень.

Його накопичило 21 підприємство: чотири – економічно активні (80,4 млн грн.), дев’ять – підприємства-банкрути (29,4 млн грн.), вісім – економічно неактивні (532 тис. грн.).

Питома вага заборгованості – 72,9% – належить економічно активним підприємствам (ПАТ «Сумське машинобудівне науково- виробниче об’єднання» – 72,5%), 26,6% – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 86,9%), 0,5% – економічно неактивним підприємствам.

Охорона здоров'я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з'явилась на світ 36 дітей (за попередній тиждень – 29): хлопчиків – 11, дівчаток – 25.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо збільшилась: 354 осіб проти 368.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 254 (переломи – 56, травми зв’язок – 41, рани – 76, вивихи – 10, інше – 71).

Вуличних травм – 74 (переломи – 20, травми зв’язок – 19, рани – 28, вивихи – три, інше – чотири). Виробничих травм, пов’язаних з нерівностями тротуарів – сім.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись шість переселенців із Донецької та Луганської областей: всі дорослі (чотири – щодо амбулаторного лікування, два – щодо стаціонарного).

Медичної допомоги потребували й 25 військовослужбовцям, котрі перебували в зоні проведення АТО, два з яких лікувалися стаціонарно. Телефонні дзвінки до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовиків, котрі перебували на Сході країни, та їхніх рідних не зареєстровано.

Освіта

У школах міста розпочався освітній процес.

Під час канікул проведений загальноміський рейд, вивчено стан дозвіллєвої діяльності учнів у період осінніх канікул. Відвідано сім’ї дітей, які перебувають на внутрішкільному обліку. У закладах освіти відбулися заходи виховного спрямування: квести, диспути, розважально-ігрові програми, екологічні години, години практичного психолога, костюмовані вечірки, усні журнали, вікторини, брейн-ринги, свята, мовознавчі турніри, ігротеки, віртуальні екскурсії, інтерактивні ігри, акції милосердя, спортивні ігри та розваги. Школярі відвідали заклади позашкільної освіти, музеї та театри міста, здійснили екскурсійні подорожі та поїздки.

У рамках міського проекту «Методичні мости – шляхи до співпраці» делегація м. Суми відвідала освітні заклади м. Миколаїв. Протягом двох днів сумчанам презентували визначні місця Миколаєва, педагоги поділилися розумінням впровадження освітньої реформи.

На базі Центру еколого-натуралістично творчості учнівської молоді відбулося урочисте нагородження переможців міських етапів Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» та обласної краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Сумщина в міфах і легендах». Перші місця посіли учні шкіл № 6, 15, Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Переможці отримали грамоти управління освіти та цінні подарунки.

У рамках міського освітнього проекту «Екологічний марафон» були проведені міський конкурс малюнків «Як я бережу енергію», міський етап Всеукраїнської природоохоронної акції «Птах року», акції «Посади своє дерево», «Чиста річка – чиста совість». 1 листопада відбулося нагородження 30 переможців. Найкращими стали учні шкіл № 6, № 7, № 10,№ 15, № 18, № 22.

Для учнів шкіл та вихованців закладів позашкільної освіти організовано міський етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я». Переможцем стала школа № 13.

У науково-методичному семінарі «Навчання інформатики: професійне зростання та творчий пошук» були задіяні 18 учителів інформатики та 59 учнів шкіл міста.

Учителі математики та фізики, які працюють у 10-11-х класах, взяли активну участь у науково-методичній сесії фізико-математичного фестивалю «Актуальні питання фізико-математичної освіти в рамках Концепції «Нова українська школа». На базі Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка пройшли заняття школи «Науковець+» для старшокласників.

Проведено ІІ (міський) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики, української мови та літератури.

Проведено аналіз навчання учнів за індивідуальною формою. Станом на 1 листопада поточного року таким навчанням охоплено 107 учнів. За інклюзивною формою навчається 30 учнів, для них відкрито 14 класів (НВК № 16 – 24 учні, 9 класів, ЗОШ № 8 – чотири учні, 3 класи, ЗОШ № 18 – один учень, 1 клас, Піщанська ЗОШ – один учень, 1 клас).

Організовано 12 заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Працівникам галузі виплачена заробітна плата за жовтень.

Працює Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 27 жовтня по 2 листопада у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулось 161 особа.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 3 листопада перебували на обліку, складала 1942 особи, із них 1616 (83%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 751 одиницю: для робітників – 453, службовців – 215, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 83. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 928 трудових договорів, укладених до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 4615 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 2110.

Організували та направили на виконання робіт тимчасового характеру 124 особи.

До проведення громадських робіт із початку року залучили 577 осіб із числа зареєстрованих безробітних: 356 працювали у КП «Зелене будівництво», 162 – у департаменті соціального захисту населення, 54 – у КП «Спеціалізований комбінат», п’ять – у департаменті інфраструктури міста.