0010.jpg

Виконавчий комітет міської ради та товариство з обмеженою відповідальністю «Чотири лапи Україна» підписали Меморандум про спільні дії у справі гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин у Сумах.

Документ передбачає сприяння сторін реалізації Програми гуманного регулювання численності та захисту безпритульних тварин на території міста, в рамках якої ТОВ «Чотири лапи Україна» серед іншого проведе в Сумах стерилізацію та вакцинацію безпритульних собак.

Як повідомила директор ТОВ «Чотири лапи Україна» Олександра ЛІСЧИШИНА, для цього до Сум прибудуть ветеринари, ловці тварин, адміністратор, доглядач, із мобільною операційною та машиною для відлову тварин.

Собак відловлюватимуть у гуманний спосіб – руками і лише наляканих чи агресивних попередньо присиплятимуть. Після огляду, стерилізації та вакцинації від сказу тварину добу триматимуть під наглядом, а потому повертатимуть до місця, де відловили. Усіх тварин, що пройдуть таку процедуру, позначать блакитною биркою, а інформацію про таких собак занесуть до спеціальної бази даних. Олександра Лісчишина зазначила, що кожного дня їхні спеціалісти можуть провести відповідні медичні маніпуляцїі з близько 10 тваринами-безхатьками. Точна кількість собак, яких товариство охопить своєю увагою, визначать пізніше, так само як і терміни проведення робіт. Зазвичай таку роботу ТОВ «Чотири лапи Україна» проводить у період із березня по листопад.

Окрім суто медичних процедур, благодійники планують влаштувати просвітницькі акції для дітей і дорослих, де, зокрема, розповідатимуть про необхідність стерилізації тварин і першопричини такого явища як безпритульні тварини, головною з яких вважають безвідповідальність людей. Також спеціалісти ТОВ «Чотири лапи Україна» готові навчати працівників КП «Центру догляду за тваринами».

Секретар міської ради Андрій БАРАНОВ зауважив, що проведення такої роботи необхідне для міста й подякував волонтерам за сприяння. Посадовець повідомив, що зі свого боку місто береться надати приміщення для тримання собак, бере на себе утилізацію біовідходів та витрати, пов’язані з перебуванням фахівців у Сумах.