001.jpg

Департаментом соціального захисту населення забезпечує реалізація державної політики у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб відповідно до умов, які обумовлені вимогами чинного законодавства.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» спрощено порядок обліку внутрішньо переміщених осіб та забезпечено дієвий контроль в системі здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Такий контроль здійснюється шляхом перевірки наданих у довідці про взяття на облік відомостей про фактичне місце проживання та складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Так, станом на 1 жовтня державними соціальними інспекторами департаменту проведено 2462 такі перевірки та здійснено контроль за проведенням соціальних виплат 2944 внутрішньо переміщеним особам за місцем проживання/перебування.

Рішенням виконавчого комітету створено комісію по розгляду заяв громадян з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та робочу групу для перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб.

З початку року під головуванням заступника міського голови Альона ДМІТРЄВСКОЙ відбулося 37 засідань комісії, на яких розглянуто 2536 справ внутрішньо переміщених осіб з різних питань.

В результаті засідань комісії було ухвалено рішення про призначення пенсії 311 внутрішньо переміщеним особам, а також призначено 2024 заявникам щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, та інших видів соціальних виплат.

Також у зв’язку з відсутністю за фактичним місцем проживання, вказаного в заявах, Комісією відмовлено в призначенні різних видів соціальних виплат 194 громадянам.

Департаментом налагоджена тісна співпраця з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Сумській області, міським центром зайнятості, міським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області, Державною прикордонною службою України в Сумській області у питанні здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та обміну інформацією.

Робота щодо обліку внутрішньо переміщених осіб та надання їм всіх видів державних допомог продовжується.