0012.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (4 – 11 грудня 2017 року).

Бюджет

До Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,3 млрд грн. (93,9% до плану на рік).

Сума перевиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 7,3 млн грн., в тому числі: єдиний податок – 12,7 млн грн.; плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів – 13,8 млн грн.; плата за оренду комунального майна – 2,7 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом – 9,1 млн грн., в тому числі: плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів – 12,8 млн грн.; єдиний податок – 7,1 млн грн.; плата за оренду комунального майна – 2,7 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 288,1 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 74 млн грн. (100,2% до плану на рік), що на 7,4 млн грн. (12,7%) більше надходжень за відповідний період 2016 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 10 млн грн. що на 62,9% більше планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1,3 млрд грн. (96,2% до плану на рік), до Спеціального фонду – 19,3 млн грн. (42,1% до річного плану).

Плата за землю та комунальне майно

У листопаді від оренди комунального майна до міського бюджету надійшло 1,7 млн грн. (122,8% від планового завдання на місяць). Від відчуження комунального майна – 140 тис. грн. (152,2% від планового завдання на місяць).

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 18,6 млн грн. (119,3% від планового завдання на 11 місяців), від відчуження комунального майна – 4,4 млн грн. (165,8% від планового завдання на 11 місяців).

Заборгованість із заробітної плати

Протягом тижня (з 1 по 7 грудня) було виплачено 185,5 тис. грн. простроченої заборгованості із заробітної плати, у тому числі: ТОВ «Маш-Сервіс» – 30,9 тис. грн., ПАТ ВЕК «Сумигазмаш» –154,6 тис. гривень.

Станом на 1 грудня сума загального боргу складала 116,4 млн гривень.

Його накопичили 20 підприємств: три – економічно активні (86,5 млн грн.), дев’ять – підприємства-банкрути (29,4 млн грн.), вісім – економічно неактивні (532 тис. гривень).

Питома вага заборгованості – 74,3% – належить економічно активним підприємствам (73% – ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»), 25,3% – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 87%), 0,4% – економічно неактивним підприємствам.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 39 дітей (за попередній тиждень – 31): хлопчиків – 20, дівчаток – 19.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо зменшилась: 346 осіб проти 384.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 240 (переломи – 46, травми зв’язок – 34, рани – 76, вивихи – вісім, інше – 76).

Вуличних травм – 80 (переломи – 19, травми зв’язок – 14, рани – 23, вивихи – два, інше – 22). Виробничих травм – одна, інших – 25.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 11 переселенців із Донецької та Луганської областей: троє – щодо амбулаторного лікування, шість осіб – щодо стаціонарного лікування, двоє – на медогляд.

Медичної допомоги потребували й 29 військовослужбовців, котрі перебували в зоні проведення АТО, сім з яких лікувалися стаціонарно. Зареєстровано один телефонний дзвінок до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходились в зоні АТО.

Освіта

У закладах освіти міста тривав освітній процес.

У ПК «Хімік» відбулося урочисте закриття І туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2018». Із 20 учасників міського етапу конкурсу перемогу здобули 4 педагоги зі шкіл № 7, № 9, № 26. Конкурсанти отримали нагороди від міського голови, управління освіти і науки та спонсорів.

У рамках декади військово-патріотичного виховання проведено загальноміський військово-патріотичний захід «Один день в армії». Старшокласники відвідали полігон військової частини в с. Радьківка, де виконали практичні завдання зі стрільби бойовими набоями з автомата Калашникова, ознайомилися із військовою технікою та побутовими умовами проживання військових.

Заступники міського голови, депутати міської ради, працівники управління освіти і науки відвідали уроки в перших класах шкіл, які працюють за новітніми педагогічними експериментами «Розумники» (SMART KIDS), «На крилах успіху» та пілотним проектом впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти Нової української школи (школи № 7, № 15, № 27, № 30, навчально-виховний комплекс № 11). Посадовці переконалися у необхідності забезпечення освітніх закладів електронними інтерактивними ресурсами для вивчення базових предметів у початкових класах.

У всіх закладах освіти, відповідно до плану роботи, проведені загальні батьківські збори.

Вивчено стан організації медичного обслуговування учнів в чотирьох школах міста.

Постійно діючою комісією перевірено організацію харчування дітей у ДНЗ № 21, №26, № 28, НВК № 11.

Департаментом освіти і науки Сумської ОДА в управлінні та закладах освіти перевірена робота щодо упровадження інклюзивного навчання.

На виконання статті 30 Закону України «Про освіту» здійснено моніторинг сайтів всіх закладів освіти щодо забезпечення прозорості та інформаційної відкритості.

На базі СНАУ проведено тренувальне зовнішнє незалежне оцінювання з історії України та математики, у якому свої сили випробували 1219 учнів 11-х класів. Разом з цим у школах міста з 4 по 12 грудня триває апробація тестових завдань у форматі ЗНО.

Педагоги міста, відповідальні за здоров’язбережувальну діяльність в закладах освіти, взяли участь у другій Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «Актуальні питання охорони праці та здоров’язбереження в умовах сучасної школи» у рамках роботи Школи «Педагогіка здоров’я».

У рамках інформаційної компанії «Будуємо Європу в Україні» відбувся офіційний візит Представництва ЄС в Україні до Сум. Освітяни взяли участь у тренінгу «Як написати грантову заявку на проекти та конкурси ЄС».

У рамках всеукраїнського тижня права організовано проведення правових турнірів і квестів. Найкращими у змаганнях виявилися вихованці школи № 10 та гімназії № 1. Працівниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги проведено інтерактивні лекції для школярів на правову тематику.

За результатами ІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства перші місця посіли учні шкіл № 7, № 9, № 25, з інформатики – учні школи № 10.

Сумські школярі взяли участь у олімпіадах з математики, німецької та французької мов.

Організовано 12 заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Триває робота з формування та уточнення кількісного складу учнів пільгових категорій на отримання новорічних подарунків.

Працює Телефон довіри для населення.

Відповідно до моніторингу захворюваність учнів на ГРВІ становить 6,3%.

Температурний режим у закладах освіти міста відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.

До Департаменту фінансів, економіки та інвестицій надано інформацію щодо чисельності працюючих в установах, підпорядкованих управлінню освіти і науки, та дані щодо фактичного використання коштів на заробітну плату з нарахуваннями за 2017 рік.

Станом на 7 грудня тривав капітальний ремонт покрівлі нового корпусу школи № 20, спортивної зали школи № 24, приміщень стрілкового тиру гімназії № 1, харчоблоку садочку № 8, покрівлі садочку № 26, будівлі та приміщень садочку № 40, фасаду школи № 2 та школи № 8, приміщення школи № 18, будівлі та приміщень школи № 21, будівлі шкіл № 24 та № 29, будівлі та приміщень школи № 30, фінансування яких здійснюється з різних бюджетів. Завершено роботи з капітального ремонту покрівлі садочку № 40.

Крім того, відповідно до Програми підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки продовжується капітальний ремонт будівлі садочку № 21 – у старому корпусі виконано стовідсоткову заміну віконних блоків та дверей, продовжується утеплення горищного перекриття, ведуться роботи по підготовці нового корпусу до утеплення горищного перекриття та заміни вікон; завершується утеплення покрівлі школи № 5; виконано капітальний ремонт будівлі школи № 18 – встановлено 18 енергозберігаючих вікон.

У межах асигнувань, виділених з різних бюджетів на проведення капітальних ремонтів на 2017 рік, станом на 7 грудня підрядним організаціям за виконані роботи перераховано кошти у сумі 29,2 млн гривень.

Продовжуються роботи по термомодернізації будівель шкіл № 24, № 25 та НВК № 16, замовником яких є управління капітального будівництва та дорожнього господарства міської ради.

Ринок праці

За період з 1 по 7 грудня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 124 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 8 грудня перебували на обліку, складала 2010 осіб, із них 1657 (82%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 756 одиниць: для робітників – 453, службовців – 226, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 77. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 994 трудових договори, укладених до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 5140 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 2439.

Чисельність безробітних направлених на професійне навчання під замовлення роботодавця з початку року становить 325 осіб.

Організували та направили на виконання робіт тимчасового характеру 129 осіб.

До проведення громадських робіт із початку року залучили 605 осіб із числа зареєстрованих безробітних: 371 працювали у КП «Зелене будівництво», 175 – у департаменті соціального захисту населення, 54 – у КП «Спеціалізований комбінат», п’ять – у департаменті інфраструктури міста.