005.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради 11 грудня наголосив на необхідності проведення інвентаризації зелених насаджень у Сумах.

Відповідне доручення очільник обласного центру дав директору департаменту інфраструктури міста Григорію ЯРЕМЕНКУ та своєму заступнику Олександру ЖУРБІ.

Чому ж саме вирішили провести дану роботу, очільник міста пояснив так: «Необхідність в цьому постала тоді, коли під час видалення дерев по вулиці Роменській ми подивились, що вони всередині пусті. І ми зрозуміли, що ми не знаємо скільки їм років, коли вони були висаджені і наскільки можуть бути небезпечні для сумчан. Так, на перший погляд вони нібито безпечні, але буревій цього літа, коли дерева падали на автомобілі, показав, що це не так. Тому про ті дерева, які вищі за п’ятиповерховий, а часом і дев’ятиповерховий будинок, ми повинні знати, коли саме вони були висаджені і який їхній стан».

За словами директора департаменту інфраструктури міста, це питання вже опрацьовувалось структурним підрозділом. Після чого департамент звернувся до комунального підприємства «Сумське міське бюро технічної інвентаризації» з тим, аби там обрахували, скільки буде коштувати проведення інвентаризації зелених насаджень в місті.

Проте директор комунального підприємства «Сумське міське бюро технічної інвентаризації» Борис АФАНАСЬЄВ зазначив, що питання в тому, що під час інвентаризації потрібно враховувати не лише комунальні, але й решту зелених насаджень в місті.

«Без відповідної міської програми розвитку міста це питання не вирішити. Ми не можемо точно обрахувати, скільки це буде коштувати, адже не знаємо, скільки у нас зелених насаджень. Тому, аби це питання не було більше для Сум проблемою, до його вирішення потрібно підійти комплексно – спершу вирахувати об’єми роботи, а вже потім їх вартість. Нині місто втрачає зелені насадження. Та проблема в тому, що ніхто точно не може відповісти, наскільки суттєво вони зменшились у будь-якому парку чи сквері міста. Має бути реєстр обєктів благоустрою, скверів та парків, та реєстр на основі обліку всіх зелених насаджень», – сказав Борис Афанасьєв.

Міський голова Олександр Лисенко дав доручення директору департаменту інфраструктури міста Григорію Яременку та своєму заступнику Олександру Журбі опрацювати це питання та докласти зусиль, аби вже в наступному році Суми були з відповідною Програмою.