003.jpg

У сумських школах та дитячих садочках перевірили організацію харчування дітей.

Про результати роботи постійно діючої комісії з питань перевірки організації харчування дітей у навчальних закладах міста під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові 18 грудня доповіла начальника управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Вона розповіла, що комісія перевірила всі школи та дитячі садочки.

Антоніна Данильченко повідомила, що загальний контроль за організацією харчування, виконанням працівниками санітарних правил здійснюють керівники. Додержання санітарно-протиепідемічного режиму при організації харчування в дитячому садку покладено на сестер медичних старших. У дитячих садочках харчуванням охоплені всі вихованці, у школах – 81% від загальної кількості учнів. У перевірених закладах двотижневе сезонне меню затверджується управлінням Держпродспоживслужби в м. Сумах. Старшими медичними сестрами складається перспективне десятиденне меню.

Всі страви готуються відповідно до картотеки страв, яка затверджується керівником закладу. Щомісяця робиться вибірка продуктів та підрахунок теоретичної калорійності. Організація дієтичного харчування забезпечується шляхом зміни технології приготування блюд. Продукти харчування зберігаються в спеціальних приміщеннях з дотриманням санітарних вимог. Продукти, які швидко псуються, зберігаються в холодильних шафах у маркованій тарі, використовуються відповідно до меню з дотриманням терміну реалізації. У журналі «Бракеражу сирої продукції» кожного дня ведуться записи про якість та термін реалізації продуктів, які швидко псуються.

На всі продукти відповідні супровідні документи, в накладних щоденно позначають терміни реалізації продуктів, які швидко псуються. Постачання продуктів харчування до закладів освіти здійснюють КОРП «Дрібнооптовий», ТОВ «Шлях», ТОВ «Ворожба», ПО «Сумський виробничий комбінат», ФОП Артюх Ж.С., ФОП Гальченко Д.В., ФОП Костенко Є.О., ФОП Костенко А.О., ФОП «Оломпієв М.Б.», ФОП «Оломпієва Н.М.», ФОП Ведмідь Н.М., ФОП Торгачова Н.О., ФОП Хромова І.В., ФОП Косінова Л.М., ТОВ «Мастерпродукт 2005», ФОП Жовба В.І., ФОП Дегтяренко О.Ю., ФОП Бага М.В., ФОП «Баценко», ФОП Коваленко А.М., ПП «ОПТ ПЛЮС».

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК поцікавився у Антоніни Данильченко, чи не пропонувала комісія збільшити суму виділених коштів з міського бюджету на харчування дітей у школа Сум.

На що начальник управління освіти і науки відповіла: «Сьогодні кількість дітей, які харчуються на пільгових умовах, понад дві тисячі. Якщо ми додамо кошти на харчування школярів, то це буде значна сума. Міська рада взяла не себе відповідальність, коли на харчування школярів з міського бюджету виділила 7 гривень. Решту ж сьогодні сплачують батьки».

Міський голова звернувся до начальника управління освіти і науки з тим, аби увага приділялась не лише меню дітей, але й умовам, в яких вони харчуються.

«У приміщенні, де діти харчуються, має бути чисто, охайно. Діти мають з бажанням відвідувати їдальню, бо там красиво, затишно», – наголосив Олександр  міський голова.