004.jpg

Департамент соціального захисту населення нагадує сумчанам, що діє державна підтримка сімей, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Допомога при усиновленні дитини призначається усиновлювачу, який є громадянином України, постійно проживає на її території та усиновив дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо усиновлювачами є подружжя, допомога призначається одному з них на їх розсуд.

Для призначення допомоги усиновлювач має звернутися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації, пред’явити паспорт (або інший документ, що посвідчує особу) та подати наступні документи: заяву; копію свідоцтва про народження дитини, виданого державним органом реєстрації актів цивільного стану після внесення змін до актового запису про народження дитини на підставі рішення суду про усиновлення дитини; копію рішення суду про усиновлення дитини.

Допомога може бути призначена й за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги за місцем реєстрації.

Розмір такої допомоги у поточному році складає 41280 гривень.

Одноразова виплата становить 10320 грн., а решта суми виплачується протягом 36 наступних місяців рівними частинами, тобто щомісячна сума становить 860 гривень.

Допомога призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини.

Допомога при усиновленні дитини призначається на кожну дитину у розмірі та в порядку, що встановлені для виплати допомоги при народженні дитини на дату набрання законної сили рішенням про усиновлення.