0012.jpg

Департамент соціального захисту населення роз’яснює порядок виплат тимчасової допомоги особам, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1098 затверджено Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Цей Порядок визначає механізм призначення у період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», але не набула права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу, передбаченого нормами зазначеної статті, за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу, та її виплати.

Призначення тимчасової допомоги особі проводиться структурними підрозділами з питань соціального захисту з урахуванням її майнового стану та середньомісячного сукупного доходу.

Тимчасова допомога перераховується особі кожні шість місяців і виплачується до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває право на пенсійну виплату.

Така допомога призначається з дня, що настає за датою досягнення пенсійного віку, якщо звернення за тимчасовою допомогою відбулося не пізніше ніж через три місяці після досягнення такого віку. У разі, якщо звернення за тимчасовою допомогою відбулося пізніше ніж через три місяці після досягнення встановленого віку, то з дня звернення за допомогою. Днем звернення вважається день реєстрації органом соціального захисту населення заяви з усіма необхідними документами.

Розмір тимчасової допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня цього року – 1373 грн., з 1 липня – 1435 грн., з 1 грудня – 1497 грн.).