0012.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (19 – 26 березня 2018 року).

Бюджет

Станом на 22 березня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшли 315,4 млн грн. (20,1% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 33,6 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 24,9 млн грн.; акцизний податок – 8,8 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 6,3 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом – 6,1 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 9,8 млн грн.; плата за надання адміністративних послуг – 2,7 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 55,7 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшли 20,0 млн грн. (25,5% до плану на рік), що на 5,7 млн грн. (39,3%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 3,6 млн грн. що в 5 разів більше планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 577,3 млн грн. (97,5% до плану на січень-березень).

Плата за землю та комунальне майно

У березні від оренди комунального майна надійшло 121,8 тис. грн. (8,1% від планового завдання на місяць), від відчуження комунального майна – 570,1 тис. грн. (606,5% від планового завдання на місяць).

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 3,7 млн грн. (18,3% від планового завдання на три місяці), від відчуження комунального майна – 2,7 млн грн. (269% від планового завдання на три місяці).

Станом на 20 березня на розподільчому рахунку знаходяться кошти від оренди комунального майна у сумі 1,5 млн гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом минулого тижня (16 – 22 березня) підприємствами – боржниками міста було виплачено 350,6 тис. грн. простроченої заборгованості із заробітної плати, з них: ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 191,3 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ТОВ «Маш-Сервіс» – 157,2 тис. грн.; ТОВ «Газмашсервіс» – 2,1 тис. грн.

Усього з початку березня роботодавцями міста виплачено 12,8 млн грн. або 9,4% заборгованості із заробітної плати, яка склалася на початок місяця.

Станом на 1 березня поточного року сума загального боргу складала 135,7 млн гривень.

Його накопичили 22 підприємства: десять – економічно активні (106,5 млн грн.), вісім – підприємства-банкрути (29,1 млн грн.), чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

Питома вага заборгованості – 78,4% – належить економічно активним підприємствам (75,5% – ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 21,5% – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 87,7%); 0,1% – економічно неактивним підприємствам.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній робочий тиждень з’явилась на світ 47 дітей (за попередній тиждень – 51): хлопчиків – 19, дівчаток – 28.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась: 430 особи проти 479.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 267 (переломи – 60, травми зв’язок – 31, рани – 79, вивихи – 12, інше – 85).

Вуличних травм – 135 (переломи – 35, травми зв’язок – 25, рани – 39, вивихи – чотири, інше – 32), виробничих – три, дорожньо-транспортних – дві та інших – 23.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулася 44 особи − переселенців з Донецької та Луганської областей. З осіб, що звернулись 11 на амбулаторне лікування, три – на стаціонарне лікування, 30 – на медичний огляд).

Звернень переселенців із АРК не зареєстровано.

Медичної допомоги потребували 25 військовослужбовців, що знаходилися у зоні АТО: з них чотири лікувався стаціонарно. Зареєстровано два телефонних дзвінка до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від родичів військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО.

Освіта

Заклади освіти міста Суми функціонували відповідно до плану роботи.

Вчителі історії, правознавства, економіки закладів освіти міста, методисти ІМЦ взяли участь у науково-практичній конференції з питань громадянської освіти, яка пройшла в СДПУ імені А.С. Макаренка. Розглянуті питання щодо проблем громадянської освіти, можливості впровадження інтегрованого курсу «Громадянська освіта» в практику роботи закладів відповідно до вимог Нової української школи.

Відбувся VІ міський екологічний конгрес «Краса землі у твоїх руках», у якому взяло участь 23 учасники із 14 закладів освіти. Перші місця посіли Сумський міський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, школи № 1, 2.

У міському етапі обласного конкурсу дерев-родоводів «Нехай квітує дерево родинне» серед кращих фоторобіт дерев-родоводів переможцями визнано Палац дітей та юнацтва, а також Сумський міський Центр науково-технічної творчості молоді.

Пройшов міський етап Всеукраїнської виставки-конкурсу технічної творчості учнівської молоді «Наш пошук і творчість – тобі Україно!». У конкурсі взяло участь 157 дітей із 17 закладів освіти.

Відбулась обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «Герої сучасності серед нас» за участі учнів ЗОШ № 15, В.-Піщанська школи.

Організовано зустрічі учнів старших класів з професором СумДУ Александровим В.Т. Учні ознайомилися з проблемами створення цифрового середовища в м. Суми в процесі активних форм діяльності в он-лайн просторі.

Працювала школа «Юного олімпійця», яка готує учнів до участі в ІV етапі всеукраїнських учнівських олімпіад.

Проведено десять методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

У закладах освіти керівниками організовані методичні заходи, спрямовані на підвищення фахового рівня педагогів, результативність освітнього процесу.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 16 по 22 березня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 195 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 23 березня перебували на обліку, складала 2101 особа із них 1751 (83%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 914 одиниць: для робітників – 501, службовців – 341, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 72. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дві особи.

Станом на 23 березня поточного року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 135 трудових договорів, укладених до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 1456 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 514.

Чисельність безробітних направлених на професійне навчання під замовлення роботодавця з початку року становить 98 осіб.

На виконання громадських робіт у поточному році для інформування населення про надання житлових субсидій направлено 14 осіб з числа зареєстрованих безробітних у департамент соціального захисту населення. Також, з початку року 11 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Сумська регіональна дирекція» надала звіт про заплановане масове вивільнення 22 осіб у зв’язку зі скороченням 30 березня поточного року, ТОВ «НЕМ-ПРІНТ» подало звіт про заплановане масове вивільнення семи осіб у зв’язку з ліквідацією 16 квітня цього року, Сумський обласний центр зайнятості надав звіт про заплановане масове вивільнення 35 осіб у зв’язку з скороченням 27 квітня 2018 року.

21 березня міським центром зайнятості була проведена виїзна презентація ТОВ «Сумська м’ясна компанія». Шукачі роботи були ознайомлені зі специфікою виробництва, наявними вакансіями, умовами праці, графіком роботи, рівнем заробітної плати та вимогами до претендентів. Можливість працевлаштування на запропоновані вакансії кожен учасник зустрічі обговорював з менеджером з персоналу індивідуально.

21 березня у міському центрі зайнятості проведений семінар для безробітних громадян з орієнтації на військову службу за контрактом з представниками Сумського міського військового комісаріату та Державної прикордонної служби України. Присутніх поінформували про особливості проходження військової служби та терміни укладання контракту, зміни у законодавстві, які стосуються соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей: можливість отримання житла, у тому числі й під час проходження служби, державні гарантії пільгових умов виходу на пенсію, лікування та оздоровлення, право на безкоштовне здобуття вищої освіти у військових навчальних закладах.

21 та 22 березня проходили щорічні зустрічі зі студентами випускних груп Сумського будівельного коледжу. Майбутні фахівці з бухгалтерського обліку, архітектурного проектування, землевпорядкування дізнавались про актуальність отриманих професій, стратегію та методи пошуку роботи, проведення співбесіди з роботодавцем, оформлення резюме, державні соціальні гарантії для молоді, ефективні методи самопрезентації у процесі майбутнього пошуку роботи та можливості Центру професійного успіху «Моя кар’єра».