0012.jpg

Сумчан інформують про те, як отримати тимчасову допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

У департаменті соціального захисту наголошують, що утримання дитини є, насамперед, обов’язком її батьків. Держава несе додатковий обов’язок щодо надання дитині матеріального забезпечення, який може виконуватися різними способами.

Одним із таких способів є призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання її невідоме. ЇЇ виплата здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Насамперед, метою призначення тимчасової державної допомоги є тимчасове утримання неповнолітньої дитини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 189 затверджено Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме (далі – тимчасова допомога).

Відповідно до положень цієї постанови тимчасова допомога призначається у разі, коли:

  • рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;
  •  один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;
  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Тимчасова допомога надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 1 січня 2018 року 50% прожиткового мінімуму становить:

  • для дітей віком до 6 років – 746 грн.;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 930 гривень.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу визначається: як сума доходів всіх членів сім’ї за шість місяців поділена на шість та на кількість членів сім’ї.

Приклад: до складу сім’ї входить мати та семирічна дитина. Мати розлучена, аліменти на утримання дитини від колишнього чоловіка не отримує, перебуває на обліку в центрі зайнятості та має дохід за 6 місяців (з вересня 2017 року по лютий 2018 року) в розмірі 3600 грн., відповідно дохід на місяць становить 600 грн., дохід на одну особу – 300 гривень.

Сім’я з 1 березня 2018 року має право на отримання тимчасової допомоги, оскільки середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців (300 грн.) не перевищує 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку (930 грн.).

Відтак, жінка отримуватиме допомогу на дитину у розмірі 630 грн. щомісяця протягом березня-серпня 2018 року.

Якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину або місце проживання (перебування) одного з батьків встановлено, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган праці та соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги. Стягнуті кошти зараховуються до державного бюджету.